Papi Franji na dar knjiga i film o mučeniku vlč. Ivanu Buriku

Udruga dr. Ante Starčevića iz Tovarnika poslala je na dar papi Franji u Vatikan knjigu „Burik“ prevedenu na talijanski jezik i englesku verziju dokumentarnog filma „Mučenik velečasni Ivan Burik“, redatelja Jakova Sedlara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedene darove papi Franji koji su poslani iz poštanskog ureda u Tovarniku, Udruga se poglavaru Rimokatoličke Crkve obratila s prigodnim pismom, izvijestili su večeras iz Udruga dr. Ante Starčevića.

„Dragi Sveti Oče, prilažemo Vam jedan povijesni roman, kao i film, koji govore o nasilnoj smrti jednog hrvatskoga svećenika, velečasnog Ivana Burika, barbarski ubijenog u Tovarniku tijekom Domovinskog rata 1991. godine. Po svom mučeništvu vlč. Ivan Burik je postao simbolom tolikih nevinih žrtava. Svojim je životom posvjedočio svoju vjeru u Krista, te u nastojanjima da spasi povjereno mu stado potvrdio svoju postojanost Božjega pastira. Mi, vjernici, laici u Hrvatskoj molimo za njegovo uzdizanje na čast oltara. Pouzdajemo se, Vaša Svetosti, u Vašu potporu i Vaše molitve”, navodi u pismu presdjednik Udruge „Dr. Ante Starčević – Tovarnik“ Antun Ivanković.

Iz Udruge podsjećaju kako je tovarnički župnik Ivan Burik ( 1928.-1991.) jedini svećenik mučenički ubijen tijekom jugosrpske agresiji u Domovinskom ratu. Ustrijeljen je u župnom dvoru 8. listopada 1991. i kasnije pokopan s ostalim mještanima u skupnu grobnicu. Teška kalvarija njegove obitelji Ivana Burika datira od Drugog svjetskog rata kada su mu partizani ubili oca, a on kao dječak od 16 godina prošao Bleiburg. Upamćen je po uzornom svećeničkom životu i hrabrom držanju 1991. godine ostajući, nakon okupacije toga dijele Republike Hrvatske, uz svoje desetkovano pučanstvo u Tovarniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.