Park prirode Lonjsko polje dobiva i Ornitološki centar

Foto: pp-lonjsko-polje.hr

Projekt revitalizacije sisačke Donje Posavine, koji uključuje i izgradnju Ornitološkog centra u Lonjskom polju, a zajednički ga provode Grad Sisak i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, obogatit će turističku ponudu tog područja i ubrzati ruralni razvoj.

Ornitološki centar bit će izgrađen na površini od 4,5 hektara, u Čigoču, europskom selu roda, a za njegovu se izgradnju planiraju bespovratna sredstva iz fondova EU, istaknuto je u srijedu prilikom predstavljanja tog 30 milijuna vrijednog projekta.

Obnovom zapuštene kurije Obershofer, uredit će se prostor za istraživački centar i potrebe rendžera, dok bi se na otvorenom prostoru izgradio trg s kraterom, koji bi imao pozornicu s gledalištem za razne skupove i priredbe. U novom bi se objektu uredio izložbeni i ugostiteljski prostor, te sanitarni čvor, a predviđen je i prostor za odmor, radionice, noćenje, školu u prirodi i druge potrebe. Idejnim je projektom predviđeno da se stari vatrogasni toranj preuredi u promatračnicu za ptice.

Sporazum o poslovnoj i tehničkoj suradnji u ostvarenju projekta, upravo na Svjetski dan ptica selica, potpisali su sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković. Najavili su da će se Ornitološki centar graditi u etapama, no, turisti će ga moći koristiti već za dvije godine. Ondje će biti moguće plasirati poljoprivredne proizvode OPG-a s područja Lonjskog polja.

Od oko 15.000 posjetitelja Lonjskog polja na godinu, više od polovice ih obilazi Čigoč, u kojem je više bijelih roda nego stanovnika.

Sve većim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima seoskog turizma, sada se priključuju i novi sadržaji, pa se očekuje i porast broja turista.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/mš