Pater Ike Mandurić: Od presudne je važnosti za jednog studenta katolika da s Kristom započne svoju akademsku godinu

Foto: Narod.hr

Velika Duhovna obnova „Isus na brucošijadi“ namijenjena studentima i mladima održat će se 28. i 29. studenog u Ciboni (Košarkaški centar Dražen Petrović) koju će predvoditi svećenici Don Damir Stojić, pater Ike Mandurić i vlč. Ivan Valentić dok će za glazbenu animaciju biti zaduženi Alan Hržica, Petar Buljan i Nadbiskupijski zbor mladih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade je poticajnom porukom na duhovnu obnovu pozvao p. Ike Mandurić:

Na svim starim sveučilištima postoje velebne sveučilišne kapelice i crkve, a brojna se i nose ime po nekim svecima. Veliki broj takvih je i osnovala Crkva, brojne redovničke zajednice. Zapravo, Crkva je, sa svojim cjelovitim pristupom bila kolijevka znanosti, te su i brojni svećenici bili znanstveni prvaci u svim mogućim znanstvenim disciplinama.

Zdravo duhovno ozračje je nužan uvjet i za zdrav intelektualni razvoj mladog čovjeka. Naša sveučilišta još nisu uspjela prepoznati pozvanost na to da svojim studentima omoguće ili olakšaju pohađanje i duhovnih programa kakvi im trebaju – kako bi se utvrdili u moralu, smislu života, duhovnim vrijednostima, te kako bi, na temelju cjelovite formacije, postali čvrsti i cjeloviti zreli ljudi, kadri prisebno i mudro donositi životne i svagdašnje odluke, te opirati se i suprotstavljati se neljudskostima s kojima se susreću, ili ne propuštati djelovati dobrohotno u susretu s potrebama pojedinaca i društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša sveučilišita ni iz bliza nisu odgovorili na sve te stvarne potrebe studenata, što zbog velikih protivljenja svemu što dolazi od Crkve ili koje druge vjerske zajednice; što zbog kratkovidnosti samih vodstava sveučilišta. Ipak, to nije i ne smije biti razlog da se čeka ostvarenje takvih uvjeta kakvi su ponegdje u zapadnim zemljama koje nisu opterećene ateističkim ideologijama, nego, mora se djelovati u okviru mogućeg – osobito stoga što u Zagrebu sve više mladih želi pohađati intenzivne i zahtjevne duhovne programe, vjerojatno potaknuti susretima s očitim brojnim dezorijentiranostima ovoga vremena.

Duhovna obnova na razini sveučilišta, na početku akademske godine, u jednoj sportskoj dvorani u centru grada, najmanje je što možemo ponuditi desecima tisuća studenata katolika, budući da svake godine ovo sveučilišite prima 15-ak tisuća brucoša.

Od presudne je važnosti za jednog studenta katolika da s Kristom započne svoju akademsku godinu, barem tako da mu posveti par dana vremena, uz nekoliko temeljnih kateheza o vjeri; svetom misom, klanjanjem, slavljem – kako i priliči mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od velike je važnosti da postoji jedan takav centralni događaj na kojem će se skupiti svo to mnoštvo onih koji izabiru s Kristom kročiti kroz svoju studij. Snaga evangelizacije mnoštvom, nenadomjestiv je moment u svakom ohrabrenju mladog katolika, koje je nužan uvjet za aktivno življenje i svjedočenje svoje vjere. To i je razlog zašto se vjernike želi stjerati u sakristije – a vjera traži sav život, pa tako i javni prostor.

Jako je dobro da se ovakav događaj odvija u javnom prostoru – jer je to događaj i od važnosti za samo sveučilište. Bilo bi jako lijepo da na ovoj duhovnoj obnovi sudjeluje i cijela akademska zajednica – ili barem vjernički puk. I oni imaju pravo izabrati Krista kao onoga s kojim će kročiti kroz svoju profesorsku aktivnost.

Posve je prirodno da početak svake akademske godine obilježi duhovna obnova akademske zajednice, i da se tako politika sveučilišta pomiče, od formi opterećenim minulim ideologijama, prema mjeri studenata i njihovog stvarnog identiteta, koji se ne može odvojiti od njihove vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako Bog da, ovom duhovnom obnovom studentski pastoral Sveučilišta u Zagrebu ulazi u novu eru. Što nas dalje čeka, ne možemo ni zamisliti. No, nove generacije će pisati povijest kakva nam već dugo nedostaje, i na kakvu imaju apsolutno pravo. A vi ste tome svjedoci!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.