Pedeset filmova u prvom krugu za ‘europskog Oskara’

Za selekcijsku listu najboljih ovogodišnjih europskih ostvarenja, predloženih za nominaciju za ovogodišnje nagrade Europske filmske akademije (EFA) odabrano je pedeset filmova, objavljeno je na konferenciji za novinare u Rigi, europskoj prijestolnici kulture u kojoj će se u prosincu održati 27. dodjela tih prestižnih priznanja, popularno nazvanih ‘europski Oskar’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine je kao jedan od četiri kandidata, u kategoriji najbolje europske komedije, bio nominiran film “Svećenikova djeca” Vinka Brešana, ove godine u selekciji nema hrvatskih ostvarenja, a odabrani su filmovi iz 31 europske zemlje.

U dvadeset zemalja s najviše članova EFA-e po jedan nacionalni film izabran je izravno za selekciju, a popis je popunila stručna selekcijska komisija. Idućih tjedana više od tri tisuće Akademijinih članova glasovat će za nominacije u kategorijama najboljeg europskog filma, redatelja, glumca, glumicu i scenarista.

Među ostalim, u selekciju su ušli “Zimski san” Nure Bilge Ceylana, “Ljudski kapital” Paola Virzija, “Po redu nestajanja” Hansa Pettera Molanda, “Levijatan” Andreja Zvjaginceva, “Život je lakši zatvorenih očiju” Davida Truebe, “Macondo” Sudabeh Mortezai, “Gospodin Turner” Mikea Leigha, “Ninfomanka – redateljska verzija” Larsa von Triera, “Miss Violence” Alexandrosa Avranasa, “Zbogom jeziku” Jean-Luca Godarda, “Pravila preživljavanja” Davida Mackenzieja, “Miran život” Uberta Pasolinija, “Dva dana, jedna noć” braće Dardenne, “Mi smo najbolje” Lukasa Moodysona te slovenski “Razredni neprijatelj” Roka Bičeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nominacije će se objaviti 8. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, a sedmeročlani žiri će odlučiti o dobitnicima u još nekoliko kategorija, od snimatelja i kostimografa do skladatelja. Nagrade će se dodijeliti 13. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.