Peti Muzej ulične umjetnosti od 24. do 31. kolovoza

Jubilarno 5. izdanje Muzeja ulične umjetnosti (MUU) okupit će od 24. do 31. kolovoza u Zagrebu ulične umjetnike iz Hrvatske i inozemstva, a organizatori ove godine najavljuju zaokret u konceptu koji će u prostore stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici dovesti i niz konceptualnih umjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi manifestacije, naglasak je i dalje na site-specific segmentu izvedbe, ali unutar šireg pojma instalacije i skulpturalnog ambijenta. Cilj je dovesti umjetnike čiji se radovi mogu smatrati transgresivnima/avangardnima unutar odabranih medija te široj publici približiti umjetnost kroz aktivno uključivanje promatrača u iskustvo rada.

Osim uličnih umjetnika iz čitave Hrvatske, u Zagrebu će ove godine gostovati umjetnici iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Srbije, te Bosne i Hercegovine, a po prvi puta posjetitelji će u sklopu događanja moći kupiti limitirane edicije njihovih umjetničkih printova.

Među tradicionalnim su izlagačima MUU-a Bruno Pogačnik Wukodrakula (Hrvatska), Mario Kolarić (Hrvatska), Vladimir Dodig Trokut (Hrvatska), Gaella Gottwald (Hrvatska), Zvonimir Tadić (Hrvatska), Duje Jurić (Hrvatska), ESH (Bosna i Hercegovina) i Ema Ema Ema (Srbija), a ove će se godine zagrebačkoj publici predstaviti i njemački suvremeni umjetnik Boris Hoppek, najpoznatiji po kontroverznim likovima “Negritos” koji prikazuju “male crnce” a autorov su apel za osvještavanje problema afričkih emigranata u Europi i stravičnih žrtava koje svake godine padaju u pokušajima njihovog prelaska na europski kontinent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na MUU-u će svoju interaktivnu instalaciju postaviti i izraelska umjetnica Shahar Yahalom, koja će po uzoru na konceptualne majstore svoj rad realizirati uz pomoć svih posjetitelja manifestacije, kojima će dati jasne pisane upute kako izvršiti rad. Tu su i kineski umjetnik Xu Wang i Tuguldur Yondonjamts iz Mongolije, koji u svojem radu problematiziraju teme aktualne u bilo kojem kulturnom kontekstu. Xu istražuje dinamiku vozača taksija kroz tip vozila koji voze u pojedinoj zemlji dok se Tuguldur bavi fenomenom šverca i crne trgovine između Azije i ostatka svijeta.

Kao novitet jubilarnog petog MUU-a najavljen je filmski program u sklopu kojega će biti prikazano dvadeset kratkih filmova umjetnika iz cijeloga svijeta. “U njemu sudjeluju neki od najinteresantnijih umjetnika današnjice, među kojima su hrvatska umjetnica s njujorškom adresom Maja Čule, koja godinama plijeni pozornost na post internet kulturnoj sceni. Tu je i Jeremy Couillard, jedan od važnijih mlađih umjetnika koji u video unosi iskustva online gaming subkulture, te Jon Kessler, svjetskoj javnosti poznat po svojim kinetičkim skulpturama od kojih se neke nalaze u stalnom postavu najvećih muzeja”, ističe se u najavi.

Likovna umjetnica Gaella Gottwald izvest će umjetničku instalaciju “Poruka u boci” kojom umjetnica želi podići socijalnu i ekološku svijest i privući pozornost javnosti na socijalne i ekološke probleme u Hrvatskoj. Tijekom trajanja instalacije posjetitelji će moći donijeti plastičnu bocu i postati dio umjetničkog rada fotografiranjem i pisanjem poruke na isprintanoj fotografiji koju će ostaviti u boci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridružit će joj se i Zoran Tadić koji će u dvorištu vojne bolnice raditi instalaciju od recikliranog materijala.

Muzej ulične umjetnosti otvorit će se 31. kolovoza na samo jedan dan, a posjetitelje će kroz čitav postav voditi kustosica Vjekica Buljan. Vodstva su organizirana svaki puni sat s početkom u 15 sati. Posljednje vodstvo bit će u 18 sati, nakon čega slijedi koncert zagrebačke grupe ABOP (After je bolji od partyja).

Svaki MUU-ov plakat samostalno je umjetničko djelo a plakat ovogodišnjeg MUU-a nastao je kolaboracijom umjetnika Brune Pogačnika Wukodrakule i Xu Wanga. Vizualni identitet manifestacije potpisuje Damir Gamulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator Muuzeja je neprofitna udruga Centralna jedinica osnovana 2009. u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina. Cilj MUU-a je promicanje ulične umjetnosti, decentralizacija kulturne ponude Zagreba i oživljavanje zanemarenih dijelova grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.