Počela Ljetna škola znanosti u Požegi

U Požegi je u subotu 12. srpnja, 13. put zaredom, otvorena Ljetna škola znanosti koja će osim znanstvenika i srednjoškolaca iz 9 europskih zemalja, ugostiti i sir Tima Hunta, dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 2001. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom otvorenju sve nazočne pozdravili su požeški gradonačelnik Vedran Neferović te Pavle Bucić, ravnatelj Gimnazije Požega u čijim će se prostorima odvijati program Ljetne škole znanosti koji će trajati od 12. srpnja do 1. kolovoza.

Za vrijeme svog posjeta Ljetnoj školi znanosti nobelovac Tim Hunt će u četvrtak, 17. srpnja održati predavanje pod naslovom „Lekcije iz života iz znanosti: dioba stanica“ te ispričati kako je „sasvim slučajno“ došao do otkrića dijeljenja stanica za koje mu je i dodijeljena Nobelova nagrada.

Sir Hunt Nobelovu nagradu za medicinu dobio je zajedno s kolegama Lelandom H. Hartwellom i sir Paulom M. Nurseom za otkrića vezana uz ključne regulatore staničnog ciklusa. Rad sir Timothya Hunta i njegovih kolega postavio je temelje za bolje razumijevanje koromosomskih nestabilnosti kancerogenih stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator Škole je Društvo za edukaciju van okvira, uz potporu ETH-a u Zürichu, EMBL-a u Heidebergu, Instituta Ruđer Bošković, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gimnazije Požega, a pored brojnih projekata i radionica za srednjoškolce, Škola nudi i bogati večernji program, pa će tako, pored predavanja Sir Tima Hunta, svi zainteresirani imati prilike poslušati predavanja znanstvenika s vrhunskih znanstvenih institucija poput dr. sc. Ivana Đikića (Goethe Sveučilište, Frankfurt), Tibora Pakozdia (EMBL Heidelberg), Ivana Dokmanića (EPFL Lausanne) ili Vincenta Kustersa (ETH Zürich), Nives Škunce (ETH Zürich) i Bojana Žagrovića (Max F. Perutz Laboratoriji, Beč), te uglednih domaćih znanstvenika poput dr. sc. Ivana Halasza (IRB), Vernese Smolčić (UNIZG) i Dunje Potočnik (Institut za društvena istraživanja, Zagreb).

Iz Ljetne škole znanosti poručuju kako će se sva predavanja moći pratiti na sljedećem linku: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=3580

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.