Počele Vukovarske adventske svečanosti

Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, u Vukovaru su u nedjelju navečer počele 18. vukovarske adventske svečanosti koje se do 27. prosinca održavaju pod geslom „Milosrdno lice Vukovara“, a u sklopu kojih će biti upriličen niz prigodnih događanja vezanih uz predbožične običaje u Slavoniji i Srijemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu svijeću na adventskom vijencu, u Dvorcu Eltz, tradicionalno je upalio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, poručivši kako svima želi da blagdansko vrijeme provedu što više sa svojim najmilijima i, u mislima, s onima kojih više nema.

„Nemam vam što drugo reći nego da se moramo vratiti onim istinskim vrijednostima kojima nas uči naša vjera i tradicija“, kazao je kratko Ivan Penava upalivši uspješno svijeću tek iz drugog pokušaja što je, uz pljesak okupljenih Vukovaraca, prokomentirao riječima: „Ne damo se mi Vukovarci“.

“Obnovili smo Vukovar i on danas ima lice milosrđa koje primamo i darivamo”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić podsjetila je kako je papa Franjo nadolazeću godinu proglasio godinom milosrđa, što je, kako je ustvrdila, bila i misao vodilja za odabir ovogodišnjeg gesla Vukovarskih adventskih svečanosti. „Uz ove četiri adventske svijeće prisjećamo se i 1991. godine kada je Vukovar razrušen i bio tek mrtvo ognjište ali smo ga mi obnovili i danas ima lice milosrđa koje primamo i darivamo“, kazala je Marić.

Prije paljenja svjeće na vijencu, koji je blagoslovio vukovarski gvardijan i župnik fra Ivica Jagodić, program pod nazivom „Tradicijski običaji od Adventa do Božića“ izveli su članovi folklornih društava iz Vukovara, Strizivojne i Županje te pjevačkog zbora vukovarske osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Do Dvorca Eltz sudionici obilježavanja početka Adventa doši su u procesiji od Župne crkve sv. Filipa i Jakova, u kojoj je održan prigodni program „Četiri adventske svijeće“. Do 27. studenoga u sklopu 18. vukovarskih adventskih svečanosti bit će, uz paljenje advenstkih svijeća iduće tri nedjelje, održan i niz drugih predbožičnih događanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.