Počinje obnova župne crkve u Maloj Solini kod Gline

Ugovor o obnovi župne crkve u Maloj Solini na glinskom području, srušene u Domovinskom ratu gotovo do temelja, potpisan je u ponedjeljak u Sisku, tako da će se ove godine početi s prvom fazom sanacije te župne crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna investicija je milijun eura, a prva faza radova vrijedna je dva milijuna kuna, od kojih je osigurano za sada više od milijun – Biskupija 500.000 kuna te Županijs i Grad Glina po 400.000 kuna.

Župna crkva u Maloj Solini izgrađena je 1828. godine, a krajem 1991. godine su je agresori na Hrvatsku gotovo uništili. Nakon 25 godina pokrenuta je inicijativa da se crkva sanira, a spremost da financijski pomognu obnovu izrazili Biskupija, Županija i Grad Glina. Kako je prilikom potpisivanja ugovora u Sisačkoj biskupiji rekao biskup Vlado Košić, on je s projektom upoznao ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je najavio i pomoć Ministarstva kulture.

“Crkva je dio identiteta i simbol jednog mjesta. Iako financijska konstrukcija još nije zaključena, mi ćemo s projektom početi i vjerujem da ćemo ga kroz četiri godine završiti. Zbog toga će Biskupija ove godine za obnovu izdvojiti 500.000 kuna. Ove godine Hrvatska obilježava i 450 godina od smrti Nikole Šubića Zrinskog, pa smatram da bi uz jubilej trebalo početi i radove na obnovi crkve ili kapele u njegovom rodnom Zrinu”, rekao je biskup Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je da će Županija i Grad Glina ove godine za obnovu crkve u Maloj Solini izdvojiti po 400.000 kuna. Dodao je kako je u državnom proračunu smanjen iznos za obnovu vjerskih objekata, ali je izrazio uvjerenje da to neće usporiti radove.

Ugovor o obnovi potpisali su župnik iz Male Soline Ivica Mađer i vlasnik tvrtke GME iz Sunje, koja će izvoditi radove. Davor Vrbanek. Ove godine, u prvoj fazi obnove, obaviti će se pripremni radovi i sanirati zidovi koji zadovoljavaju standarde statike, a iduće će se godine crkva natkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.