Predstavljanje knjige ‘Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja’ u srijedu u Zagrebu

Foto: Snimka zaslona

Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige “Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja” priređivača i autora Milana Puha u srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 13 sati koje će se održati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz autora i priređivača dr. sc. Milana Puha, Puljanina s višegodišnjom brazilskom adresom, knjigu će predstaviti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić te istaknuti znanstvenici dr. sc. Darjan Godić i dr. sc. Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest Sveučilišta u Zagrebu. Prigodni glazbeni program izvest će kantautorica Elis Lovrić.

Moderatorica je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI.

O knjizi, knjižnoj seriji i projektu “Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil”

Knjiga “Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja” četvrta je i posljednja publikacija u sklopu višegodišnjeg složenog istraživačkog projekta “Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil” u kojoj se obrađuje dugo zapostavljana tema hrvatskog iseljeništva u toj najvećoj južnoameričkoj državi. Knjiga je pisana na portugalskome i hrvatskome jeziku i opseže čak 740 stranica koje donose niz novih informacija o doprinosu i značaju Hrvata kako domicilnoj sredini tako i samoj iseljeničkoj zajednici te matičnoj zemlji i to s fascinantnim pojedinačnim primjerima. Opsežna knjiga je nastala pod vodstvom profesora Milana Puha i uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te Hrvatskog doma Croatia Sacra Paulistana u jedanaestmilijunskome São Paulu.

Finale složenog istraživačkog projekta hrvatskog iseljeništva u Brazilu, slijedom sadržaja četvrte knjige, na tribini će uz ugledne znanstvenika iz Instituta za suvremenu hrvatsku povijest slikom i riječju predstaviti mladi istraživač Milan Puh posvećen ovom projektu od 2015. godine. Tako će publika imati priliku saznati što su naraštaji Hrvata radili u ovoj 200 milijunskoj zemlji u posljednjih 70 godina te koje rezultate ova publikacija i cjelokupni projekt donose, uključujući personarij Male enciklopedije Hrvata u Brazilu, uz niz novih mogućnosti povezivanja dviju udaljenih država.

Podsjetimo, lani su u Matici predstavili prve tri knjige iz ovog brazilsko-hrvatskoga projekta priređivača Milana Puha: “Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”; “Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i “Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”.

Sažeto, knjižni niz od četiri opsežne dvojezične knjige obrađuje fenomen migracija Hrvata u Južnu Ameriku s naglaskom na socijalne, gospodarske i političke izazove kroz prošlost i sadašnjost hrvatske zajednice u Brazilu. Hrvatska zajednica u toj najmnogoljudnijoj zemlji Latinske Amerike danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Milan Puh je profesor portugalskoga i hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu “Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Voditelj je ovog uspješno finaliziranog istraživačkog projekta “Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” od godine 2015. godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr