(FOTO) Predstavljeno dvoknjižje „Dokumenti iz iseljeništva: Hrvatske žene i majke u borbi za slobodnu Hrvatsku, Bedem ljubavi – Toronto“

Foto: Damir Borovčak

U četvrtak, 26. listopada 2017. godine Hrvatsko kulturno vijeće organiziralo je predstavljanje dvoknjižja „Dokumenti iz iseljeništva: Hrvatske žene i majke u borbi za slobodnu Hrvatsku, Bedem ljubavi – Toronto“. Predstavljanje je održano u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29 a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među brojnim gostima, koji su gotovo do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu, bila je i izaslanica predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića – državna tajnica Margareta Mađerić; izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića –preč. Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola; u ime Ministarstva obrane RH – državni tajnik Zdravko Jakop; u ime Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH – gđa Croatiana Orešković, voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskoga iseljeništva, članice udruge Bedem ljubavi – Toronto, članice udruge Žene u Domovinskom ratu te članovi Udruge Macelj 1945.

Hrvatsko kulturno vijeće primilo je i isprike predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića, potpredsjednikā Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera i gospodina Milijana Brkića, potpredsjednice Vlade RH gđe Martine Dalić, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a gospođe Gabrijele Žalac, ministra obrane gospodina Damira Krstičevića, ministra hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđe Nade Murganić, predstojnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH državnog tajnika Zvonka Milasa, zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića, nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića, vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana te predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, koji zbog različitih obveza nisu mogli osobno nazočiti predstavljanju.

Primili smo i pismo gđe Slavice Bilić, utemeljiteljice i prve predsjednice Bedema ljubavi, Pokreta majki za mir, koja se također nije mogla odazvati pozivu, no poželjela je svako dobro i uspjeh predstavljanju, među ostalim poručivši da nas – kao i 1991. godine – samo ISTINA oslobađa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnih pozdrava, hrvatske himne i minute hrvatske tišine u kojoj smo se prisjetili prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, svih ubijenih i nestalih u obrambenom Domovinskom ratu, pokojnih članica Bedema ljubavi, kao i pokojnih članova i članica svih udruga i pojedinaca koji su tijekom obrambenoga Domovinskog rata djelovali za dobrobit hrvatskog naroda, pozdravnu riječ uputio je predsjednik HKV-a i DHK-a Đuro Vidmarović, a o dvoknjižju su govorili urednik Vladimir Benković, dopredsjednik AMCA-e Toronto (1990. – 1999.); dr. sc. Ivan Hrvoić, predsjednik AMCA-e Toronto (1990. – 1995.); Višnja Milas Matutinović, predsjednica Bedema ljubavi (1992. – 1995.); Valentina Krčmar, prva predsjednica Bedema ljubavi u Torontu (1990. – 1992.) i povjesničar dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Dvoknjižje „Dokumenti iz iseljeništva: Hrvatske žene i majke u borbi za slobodnu Hrvatsku, Bedem ljubavi – Toronto“ zbirka je dokumenata koji zorno prikazuju požrtvovan rad i velik doprinos ženske udruge BEDEM LJUBAVI u Torontu (MOTHERS FOR PEACE), osnovane 1990. g., posebice tijekom agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu. Odabrani dokumenti (više od 1500 stranica!) predstavljaju samo manji dio zapisa očuvanih po Valentini Krčmar, prvoj predsjednici udruge Bedem ljubavi u Torontu od 1990. do 1992., a kasnije do 1999. g. direktorici za odnose s javnošću.

Knjige je uredio Vladimir Benković, dopredsjednik AMCA-e Toronto od 1990. do 1999., kao svojevrsni nastavak na već objavljeno dvoknjižje „Dokumenti iz iseljeništva: Uloga hrvatskih intelektualaca u borbi za slobodnu Hrvatsku“ (2014.) u kojem je predstavljen rad udruge Almae Matris Croaticae Alumni (AMCA) na području Toronta, Kanade i SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje udruge informirale su političare, medije i cjelokupnu javnost u Kanadi i SAD-u o situaciji u Hrvatskoj, posebice nastojeći suzbiti naveliko raširenu srpsku promidžbu i neistinito izvješćivanje; inicirale su mnoge sastanke s američkim i kanadskim političarima, razne akcije za novčanu, medicinsku i materijalnu pomoć Hrvatskoj, u koje su se uključile i ostale udruge, društva i organizacije iz hrvatske zajednice u Kanadi. Često su kontaktirali i s predstavnicima političkih stranaka u Kanadi i SAD-u, s kanadskim organizacijama, kao i s moćnim svjetskim organizacijama, od UN-a do Crvenog križa.

tekst i fotografije: HKV, Damir Borovčak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.