Predstavljeno potresno svjedočanstvo pakistanske kršćanke Asije Bibi ‘Konačno slobodna!’

Foto: Verbum

U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 30. siječnja na konferenciji za medije predstavljeno je potresno svjedočanstvo pakistanske kršćanke Asije Bibi “Konačno slobodna!”. Knjigu “Konačno slobodna!” predstavili su prof. dr. sc. fra Ante Vučković, autor Predgovora hrvatskom izdanju, dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljajući hrvatsko izdanje direktor Verbuma dr. sc. Miro Radalj podsjetio je kako je priča Asije Bibi javnosti poznata iz medija te je posebnu pozornost dobila zahvaljujući Anne-Isabelle Tollet, francuskoj novinarki, dopisnici iz Pakistana: „Anne-Isabelle Tollet pratila je cijeli slučaj Asije Bibi, a posebno njezinih devet godina zatočeništva. Zahvaljujući njezinoj hrabrosti i posredovanju na kraju je izborila slobodu, a ta je sloboda plaćena mnogim ljudskim životima.“ Miro Radalj podsjetio je da se objava ove potresne knjige očekuje na brojnim svjetskim jezicima te da je sudbina Asije Bibi zauzela značajan prostor i u hrvatskim medijima.

„Knjiga “Konačno slobodna!” progovara o svjedočanstvu mučeništva žene iz Pakistana“ istaknuo je glavni urednik Petar Balta, „priproste, siromašne žene koja je postala simbol mučeništva, simbol progona kršćana u 21. stoljeću, ali postala je i simbolom borbe za ljudska prava i dostojanstvo čovjeka.“ Asia Bibi je zbog lažne optužbe da je hulila protiv proroka Muhameda završila u zatvoru, osuđena na smrt vješanjem, devet godina je bila mučena i ponižavana u pakistanskim zatvorima dok je čekala izvršenje osude. Nakon mnogobrojnih pritisaka i apela kojima su se snažno pridružili i papa Benedikt XVI. i papa Franjo, Asia Bibi je oslobođena, uspjela je napustiti Pakistan, a sada živi na tajnoj lokaciji u Kanadi te svoje svjedočanstvo po prvi put iznosi u knjizi “Konačno slobodna!”. Ono što je zanimljivo u knjizi te ono što dolazi do izražaja, rekao je g. Balta, njezina je životna odluka da ostane uz Krista: „U cijelom tom procesu je vrlo dramatičan trenutak u kojem joj je bilo ponuđeno da će odmah biti puštena iz zatvora ako se odrekne vjere u Krista i pristane uz islam. Međutim, ona je unatoč tome i dalje pristajala uz Krista i nije se odrekla svoje vjere. Zanimljivo je i to što je zbog njezinog slučaja izišlo na vidjelo i to da postoje ljudi islamske vjeroispovijesti koji su spremni braniti pravdu i istinu“, navodi Balta i kaže da je među njima i jedan od pakistanskih političkih dužnosnika, točnije guverner, koji je u konačnici platio svojom glavom za oslobođenje Asije Bibi. Čitajući knjigu, s jedne strane, upoznaje se pakistansko političko stanje, zbilja oko progonjenih kršćana, a s druge strane, upoznaje se život jedne duše, obične kršćanke Asije Bibi, njezino cjelovito predanje Kristu u najtežim životnim okolnostima, a koje je izdržalo i kad je bilo izloženo kušnji tijekom devet godina teških ponižavanja i iščekivanja smrtne presude. „Ova knjiga ima pitkost jednog živog svjedočanstva, nastala je na temelju razgovora između Asije Bibi i novinarke Anne-Isabelle Tollet te će i zbog toga biti zanimljiva čitateljima. Od samog početka nakladnička kuća Verbum uključena je u projekt pripreme knjige tako da je ova ekskluzivna ispovijest Asije Bibi u srijedu 29. siječnja objavljena na hrvatskom jeziku istodobno sa svjetskom premijerom na francuskom jeziku. Tijekom godine uslijedit će i izdanja na svim većim svjetskim jezicima“, kazao je Balta. Na kraju svog izlaganja glavni urednik Verbuma Petar Balta zahvalio se i francuskim izdavačima što su nakladničkoj kući Verbum dali povjerenje za objavljivanje knjige te što i hrvatska publika u trenutku svjetske premijere ima u svojim rukama svjedočanstvo Asije Bibi.

Dr. sc. fra Ante Vučković smjestio je knjigu u širi kontekst u kojem se Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev objavljuje čovjeku kroz generacije, objavljuje mu se kroz tijelo, krv i meso, zatim se objavljuje u Riječi. Konačno, objavljuje se u Kristu. „U prvoj Crkvi najsnažniji način Božje prisutnosti upravo je u mučenicima (martires) i svjedocima vjere (confessores). Asia Bibi je skoro dala svoj život. Došla je tik, korak do smrti. Iako je bila spremna, nije na koncu izgubila život, a niti je imala sposobnosti i učenosti javno obrazlagati svoju vjeru. Ona svjedoči na svoj jednostavni način, svjedoči za Krista, svojim tijelom, životom“, kazao je fra Ante Vučković. Zatim je istaknuo glavni razlog smrtne osude Asije Bibi, a to je huljenje protiv proroka Muhameda, odnosno podmetanja bogohule. Kršćanstvo se davno odreklo kažnjavanja huljenja i odlučilo za druge načine rješavanja toga pitanja, no u Pakistanu Asia podliježe najstrožoj mogućoj kazni. „Asia Bibi je postala poput lakmus papira istočne i zapadne kulture. Ona stoji između zapadnog svijeta, njegove ideje izražavanja i slobode vjere, i jedne druge kulture koja ima svoje načine razumijevanja. Ova knjiga je svjedočanstvo da je ipak moguće iz jednog svijeta koji sasvim drukčije razumije ljudske odnose i optužbe zbog bogohule intervenirati u drugom svijetu političkim i medijskim polugama. S te strane mi se čini da ova dva velika konteksta objave Boga i različitih kultura, zakonodavstava te poluge političke i medijske moći čine ovu knjigu o Asiji Bibi toliko zanimljivom i privlačnom i nama“, zaključio je fra Ante Vučković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu knjigu “Konačno slobodna!” u prijevodu Lidije Paris možete potražiti u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.