Preminuo svećenik, prof. emeritus Ivan Golub, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila sućut

Foto: fah

Povodom smrti profesora emeritusa Ivana Goluba, svećenika Zagrebačke nadbiskupije, znanstvenika, književnika, povjesničara kulture i vrhunskog hrvatskog intelektualca, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poruku sućuti Zagrebačkoj nadbiskupiji.

„Svojim dugogodišnjim pastoralnim, nastavno-znanstvenim i kulturnim radom dao je mnogostruko izvanredan doprinos Katoličkoj Crkvi te hrvatskom narodu i Domovini. Kao vrhunski intelektualac, poliglot enciklopedijskoga znanja, brojnim je djelima s područja teologije, književnosti i povijesti kulture u domaćim i inozemnim časopisima obogaćivao hrvatsku i europsku kulturu i znanost, pri čemu su njegovi radovi o Jurju Križaniću osobite važnosti i vrijednosti. Istodobno, kao pjesnik afirmirao je duhovne motive i teme u suvremenom hrvatskom pjesništvu, što je imalo posebice veliko značenje u doba kada je pjesnička riječ imala tešku zadaću utirati putove slobodi. Pridonio je i razvoju ekumenskog dijaloga, a kao profesor te rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu bio je uzor generacijama svećenika.

Vjernici katolici i sav hrvatski narod pamtit će ga kao izvanrednu osobu, koji je brojne od Boga primljene talente mnogostruko umnožio i nesebično dijelio“, stoji u poruci sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Ivan Golub preminuo je u četvrtak u 89. godini života i 62. godini svećenstva.

Izvor: narod.hr