Preminuo vlč. Stjepan Brajkovic, posljednji ispraćaj će u srijedu u Selima predvoditi biskup Vlado Košić

U  subotu, 4. veljače 2017. godine u KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu u 86. godini života i 60. godini svećeništva, preminuo je vlč. Stjepan Brajković. Sprovodna misa za pokojnog vlč. Stjepana Brajkovića, koju će predvoditi sisački biskup Vlado Košić, održat će se u srijedu 8. veljače u 13 sati u župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima. Nakon mise na mjesnom groblju održat će se i sprovodni obredi. Prije mise, tijelo vlč. Brajkovića bit će izloženo u župnoj crkvi od 12 od 13. sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlč. Stjepan Brajković rođen je 7. svibnja 1931. u Opatiji, župa Kravarsko, od roditelja Roka i Ane, rođene Udžber, koji su se kasnije preselili u Sisak. Pučku školu polazi u Gornjem Hruševcu. Prvi razred gimnazije završava u Zagrebu, potom 5. godinu Učiteljske škole, te nastavlja sedmi i osmi razred klasične gimnazije u sjemeništu na Šalati, gdje je 1951. godine položio ispit zrelosti.

Bogoslovlje studira na KBF-u Zagrebu, te je 29. lipnja 1957. bio zaređen za svećenika. Iduću godinu završava studij i ispomaže po župama. Kao kapelan djeluje u Svetom Križu Začretju (1958.-1960.). Upravitelj je župe u Samarici od 1. ožujka 1960. do 1970. godine. Iz Samarice upravlja i susjednom župom Gornji Miklouš (l965.-l970.). U Samarici je uredio župni stan i radio na održavanju crkvenih zgrada u župi. S njim su bile časne sestre milosrdnice, a najviše njegova rođena sestra, s. M. Jasna. Revan je u vjeronauku.

Od rujna do listopada 1970. godine subsidijar je u župi Pregrada kod župnika Branka Ivanjka, a potom, iza Ivice Vuđana župnik u Selima kod Siska. Ondje je djelovao od 3. prosinca 1970. do 1. rujna 1987. kad je zbog zdrastvenih razloga (prometne nesreće) umirovljen. Nakon umirovljenja, neko vrijeme ispomaže u župi Navještenja Marijina u Velikoj Gorici, a od 17. lipnja 1988. u Domu nemoćnih svećenika, odnosno u Svećeničkom domu Sv. Josipa na Kaptolu. Bio je član Mješovitog pjevačkog katedralnog zbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Samarici i u Selima kod Siska bio je osuđivan, progonjen i u zatvoru. Dok je u Selima bio na robiji u Staroj Gradiški i Lepoglavi, zamjenjivao ga je na župi sisački kapelan Ivan Topolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.