“Priča o zvuku” Male scene na kazališnom festivalu u Irskoj

Pedeset izvedbi nakon premijere, predstava za djecu “Priča o zvuku” Male scene i kolektiva SKROZ, gostovat će 12. srpnja na festivalu “Space Invaders” u Irskoj, specijaliziranom za najmlađu publiku, roditelje i edukatore koji se odvija na nekadašnjem dublinskom posjedu obitelji Guiness, danas državnoj rezidenciji u Farmleighu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prvo inozemno gostovanje predstave koja je dio ciklusa namijenjenog najmlađima, od 1,5 do 5 godina, a u okviru kojega su dosad nastale “Priča o oblaku”, “Priča o kotaču”, “Priča o svjetlu” i “Priča o vodi”. “Priča o zvuku” ističe se kao najveći izazov u dosadašnjem tijeku tog serijala jer, za razliku od prethodnih nastavaka, govori o pojmu koji nema jedinstveno prepoznatljivu i vidljivu materijalnu pojavnost, stoji u obavijesti Male scene.

Predstavi je prethodilo višemjesečno međunarodno istraživanje u koje su Mala scena i SKROZ uključili brojne stručnjake različitih disciplina, kako bi ispitali, ali i potencijalno pomaknuli granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

Realizacija je povjerena francusko-hrvatskom audio umjetniku Vedranu Peternelu i hrvatskoj redateljici Nori Krstulović – autorskom kolektivu SKROZ koji u svojim radovima zvuk tretira kao samostalno izražajno sredstvo, bez obzira je li riječ o visokotehnološkim projektima poput “@BetaSkroz” ili minimalističkim predstavama za djecu “Zlatne koke” i “Lasice na tavanu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi se koristi tehnologija Modularnih glazbenih objekata europskog centra za audiovizualna istraživanja, francuskog IRCAM-a, a želja autora bila je da ta minimalistička, ali i likovno bogata, te izvođački ekspresivna predstava, pronađe jednako uspješne načine komunikacije s čujućom i videćom djecom, kao i s onom koja imaju oštećenja ili probleme u razvoju sluha ili vida.

Predstavu izvode Tina Hofman ili Mateja Majerle, kostimografkinja je Hana Letica, za oblikovanje svjetla bio je zadužen Saša Fistrić, a za likovno oblikovanje Klasja Habjan i Zita Nakić-Vojnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.