Ravnatelj Glazbene škole o obnovi škole u Petrinji i Sisku: ‘Nažalost, nemam dobre vijesti’

markić ivšić
Foto: Narod.hr

U siječnju ove godine počelo je prikupljanje novca za obnovu glazbene škole u Sisku i Petrinji. Trebalo je skupiti 200.000 eura. Je li novac osiguran i kakav je tijek obnove, za HTV-ov “Studio 4” otkrio je Tomislav Ivšić, ravnatelje Glazbene škole Frana Lhotke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ravnatelj porušene sisačke glazbene škole: ‘Do obnove, nastava će se održavati u Rafineriji’

> Pomozite obnovu orgulja, crkava i glazbenih škola stradalih u potresu

– Nažalost, nemam dobre vijesti. Zamišljeni iznos bio je 200.000 eura, naravno da on ne bi bio dovoljan za obnovu dvije zgrade u Sisku i Petrinji. Ono što se radi u Sisku je i dalje projektna dokumentacija. Ne mogu reći da se nešto konkretno napravilo na obnovi. Trebalo je napraviti projektnu dokumentaciju za hitnu sanaciju i stabilizaciju zgradu da se u nju može uopće ulaziti. Sad je trenutno izrada projektne dokumentacije za obnovu, ne znam gdje se stalo s tim, rekao je Ivšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako nisu imali problema s upisom u školu. Imaju oko 360 učenika.

– Bili smo maksimalno popunjeni. Kampanja u medijima koju smo provodili izgleda da je stvorila reklamu tako da smo imali veliki broj kandidata za upis, nismo mogli sve ni primiti, rekao je.

Nakon potresa bilo je najvažnije organizirati da što prije krene nastavni proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Rafinerija nafte INA Sisak nam je ustupila prostorije. U Petrinji nam je pastor ponudio prostor baptističke crkve, čak nam je sam nabavio veliki kontejner gdje smo smjestili dva velika klavira iz stare škole. Uložili smo dosta novaca u ovaj novi dom da bi ga prilagodili našim potrebama. To smo platili donacijama koje su stizale sa svih strana. HRT je organizirajući koncert s Hrvatskom glazbenom unijom, Hrvatskim društvom skladatelja i ZAMP-om skupila preko 264.000 kuna. Estradni umjetnici i autori su se odrekli tantijema od svojih pjesama i za Božić su nam uručili ček od 520.000 kuna. Mađarska hrvatska manjina nam je donirala oko 450.000 kuna za obnovu petrinjske glazbene škole. Bilo je puno velikih donatora, rekao je Ivšić.

– Ministarstvo kulture je doniralo 900.000 kuna i s tim novcem smo radili projektnu dokumentaciju za staru zgradu, dodao je.

Ivšić je rekao kako je desetak djece moralo odseliti jer nisu imala adekvatan smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ja sam uvijek optimist. Ne znam baš je li trebalo godinu dana za sve što se radilo, ali prateći tijek događanja, mislim da se možda nije moglo brže. Svi su radovi bili skupi. Svi su zahtijevali da se poštuje procedura javne nabave. Mi smo trenutno mogao bih reći u dobroj poziciji, nismo u panici za prostor, zaključio je Ivšić.

Pomoć za Glazbenu školu

Podsjetimo, početkom godine s profesorom gitare, Tomislavom Ivšićem, ujedno i ravnateljem poznate Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku, koja je stradala u potresu, razgovarala je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Donacije za obnovu škole mogu se uplatiti na račun:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IBAN HR6724070001500013152

SWIFT: OTPVHR2X

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.