Ravnatelj ‘Verbuma’ za Narod.hr: ‘Tijekom Covid krize došlo je do rasta prodaje knjiga’

Foto: Dani kršćanske kulture

Kraj 2021. i početak nove kalendarske godine prilika je za osvrnuti se i ocijeniti proteklo razdoblje kao i iznijeti želje i planove za iduću godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za taj komentar na području izdavaštva zamolili smo g. Miru Radalja.

Miro Radalj doktor je informacijskih znanosti i docent na Filozofskom fakultetu sveučilišta u Mostaru, autor znanstvenih radova s područja nakladništva, odnosa s javnošću, medija i komunikologije.

Ravnatelj je međunarodne manifestacije „Dani kršćanske kulture“ i nakladničke kuće „Verbum“ iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: Kako biste ocijenili proteklu, 2021. godinu po pitanju izdavaštva u Hrvatskoj?

Miro Radalj: Nakon prvih nesnalaženja, i gotovo dvomjesečnog zatvaranja knjižara tijekom covid krize u 2020. godini, kad su mnogi nakladnici u neizvjesnosti smanjili produkciju, tijekom 2021. godine došlo je do stabilizacije, a kod nekih nakladnika i povećanja knjižne produkcije. Pokazalo se naime da je u tim okolnostima došlo do rasta prodaje knjiga, vjerujemo i do rasta čitanosti. Analitičari su navodili brojne moguće razloge tom trendu: ograničena mogućnost putovanja, smanjen broj programa u kulturi, otežan i brojem posjetitelja limitiran posjet kulturnim sadržajima, više vremena za čitanje, promjena vrijednosnih prioriteta od materijalnih prema duhovnim, bijeg od stvarnosti i zatvaranje u sebe (i knjigu)…

Što god od toga bilo, 2021. godina za mnoge nakladnika bila je bolja nego su očekivali, iako je u nakladništvu malih naroda teško pozitivno poslovati radi niskih naklada i visokih inicijalnih troškova.

Narod.hr: Ima li neki događaj glede izdavaštva kojeg biste posebno izdvojili iz protekle godine?

Miro Radalj: U Hrvatskoj je 2021. godina bila proglašena Godinom čitanja, što je dodatno stavilo knjigu u fokus, nakon godine stanke održan je i Interliber, odabrane su i nabolje knjižare u nekoliko kategorija, nakladnička scena je svakako prošla bolje od drugih djelatnosti u kulturi. Na svjetskoj nakladničkoj sceni, nakon on-line 2020. Godine, ponovno se uživo održao sajam knjiga u Frankfurtu, u bitno reduciranom obliku, ali i to vraća optimizam jer je Frankkfurter bucmesse najvažnije susretište globalne nakladničke industrije u svim njezinim sastavnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi u nakladnoj kući Verbum nismo smanjili produkciju ni tijekom 2020. godine, a pogotovo u 2021. godini, što se isprva činilo previše hrabro, a u nastavku razborito i dobitno. Imali smo i nekoliko velikih hitova, koji su u nakladništvu vrlo važni kao lokomotive koje povuku ostale naslove za sobom, počevši od „Izvan reda“ Jordana Petersona do „Izbaci to iz glave“ Jennie Allen koje su još u žiži zanimanja čitalačke publike.

Naša knjižara u Vinkovcima proglašena je trećom najboljom knjižarom u Hrvatskoj u natječaju Ministarstva kulture i Zajednice nakladnika i knjižara, a taj standard nastojat ćemo dodatno podizati u svim našim knjižarama.

Narod.hr: Koje su Vaše želje po tom pitanju za 2022. godinu?

Miro Radalj: Nakladnici bi voljeli da covid okolnosti i restrikcije koje s njima idu što prije postanu prošlost, ali da povećano zanimanje za knjigu ostane trend i nastavi uzlaznom putanjom u godinama koje slijede. Bilo bi lijepo da jedan od naših slogana „knjige dobre za dušu i korisne za život“ još dugo godina bude prepoznat od naše vjerne i sve brojnije čitalačke publike. Zahvaljujući našim čitateljima Verbum je od male nakladničke kuće izrastao u jednog od vodećih nakladnika i knjižara u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.