Samostan benediktinki Sv. Margarite u Pagu slavi 700. obljetnicu i otvara Stalnu izložbu crkvene umjetnosti

Foto: http://benediktinke-zadar.com

U povodu 700. obljetnice osnutka Samostana benediktinki Sv. Margarite u Pagu, u Samostanu benediktinki u Pagu u utorak će se svečano otvoriti Stalna izložba crkvene umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postav je radio arhitekt Željko Kovačić, a izložit će se vrijedni relikvijari, slike, kipovi i druga djela, među kojima su i relikvijar trna Kristove krune, skulptura svete Margarite iz 14. stoljeća, slika Bogorodica s Djetetom iz 15. stoljeća te skulptura Bogorodica s Kristom i jabukom, najavljuje Zadarska županija koja je financijski pomogla obnovu zgrade u kojoj je uređen prostor za smještaj stalne izložbe.

Stalni postav, prva je faza u formiranju budućeg muzeja.

Zgrada u Koludraškoj ulici na Pagu pripada samostanu, sastavni je dio kompleksa i nakon 50 godina vraćena je benediktinkama u posjed. Prvo je sanirana, a potom su krenuli radovi na njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalni postav će svojim funkcijama i aktivnostima potvrditi sastavni dio životnog gesla paških redovnica “ora et labora” i jedinstvenog oblika i način života i molitvi za samoodrživost zajednice.

U županiji su uvjereni da bi stalni postav mogao snažnije utjecati na značajnije unapređenje nekih malih obrta koji su sačuvani u tradiciji samostana, kao što su proizvodnja baškotina, prepečenog slatkastog kruha koji ima 300 godina tradicije, paške štrike (slastice s orasima), likera, ručni rad i paška čipka. Naime, dio će se prodavati u predviđenoj muzejskoj trgovini kako bi se djelomice osigurala potrebna samoodrživost reda.

No, važno je spomenuti da benediktinke žele očuvati ova umijeća za buduće generacije. Uskoro će se moći posjetiti i samostanski vrt s ljekovitim biljem. Do ljeta se, naime, planira izraditi druga faza projekta, a to su, među ostalim, suvernirnica, uređenje vrta i šetnica, najavljuje Županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samostan koji postoji od 1318. godine upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.