‘Slike od slame i božićnjaci bačkih Hrvata Bunjevaca’ u Etnografskom muzeju

Foto: Suradnik13, www.commons.wikimedia.org

Izložba “Slike od slame i božićnjaci bačkih Hrvata Bunjevaca”, koja predstavlja dva vrlo specifična vida primijenjene umjetnosti s tradicijskim predznakom, otvara se u subotu u zagrebačkom Etnografskom muzeju, čime taj zagrebački muzej nastavlja predstavljati dio bogate kulturne baštine bačkih Hrvata Bunjevaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima povjesničarke umjetnosti Ljubice Vuković Dulić iz Gradskog muzeja Subotica, izrada predmeta od slame seže u sjećanje subotičkog podneblja unatrag stotinu godina, a ponikla je među bunjevačko-hrvatskim stanovništvom i fenomen je najranije zabilježen u selima Đurđin, Tavankut i Žednik.

Slama je, kao prirodni materijal kojim obiluje panonska oblast, za žene iz naroda bila logičan izbor materijala koji vješto oblikuju, slamarke su najčešće bile žene koje su živjele u salašarskom, ruralnom ambijentu i u takvom su načinu života nalazile inspiraciju, a danas nisu nužno iz seoskih sredina te u svoja djela unose elemente suvremenog, ustvrdila je u najavi izložbe.

Drugi dio izložbe odnosi se na božićni običaj Hrvata Bunjevaca u Bačkoj koji su za Badnjak pripremali više vrsta kruha i pogača koje nazivaju kolač ili božićnjak. Njihova su posebnost figurice za čiju je izradu potrebno strpljenje i spretnost, a i posjetitelji će se moći okušati u tome na radionici koja će uslijediti po otvorenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te figurice na određeni način predstavljaju božićne jaslice, a broj figurica ovisi o umijeću onoga tko ih izrađuje, prema tome se razlikovao od obitelji do obitelji, u kojima je priprema božićnjaka kao i oblikovanje figurica bila prava radost, osobito za djecu, objasnila je etnologinja Bojana Poljaković, članica Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata.

Izložba je ostvarena zahvaljujući poticaju HKPD “Matija Gubec” i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame te Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata i Etnološkog odjela “Blaško Rajić” pri Katoličkom društvu za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović”. Riječ je o udrugama koje nastoje očuvati, revitalizirati i na mlađe naraštaje prenijeti tradicionalne običaje.

Etnografski muzej 15. prosinca otvara još jednu prigodnu izložbu – Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica u povodu proslave desete obljetnice postojanja predstavlja božićnu izložbu jaslica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.