Split: Četvrti međunarodni energetski forum ‘Energija Mediterana’

Foto: GettyImages

Međunarodni energetski forum održat će se 24. srpnja u splitskom hotelu Cornaro, a tema je “Energija Mediterana 2020. Energetska sigurnost na Mediteranu”, najavljeno je u ponedjeljak iz Instituta za europske globalizacijske studije koji forum organizira četvrtu godinu u nizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu 4. međunarodnog energetskog foruma je energetika u prostoru Mediterana.

“Na ovom ćemo forumu razgovarati o slici Mediterana u odnosu na energetsku, geopolitičku, ekonomsku, sigurnosnu i klimatsku situaciju”,  rekao je direktor foruma Anđelko Milardović.

Mediteran je nadasve kolijevka civilizacija. Francuski povjesničar civilizacija Fernand Braudel, Mediteran ponajprije vidi kao zadani fizički prostor (semiotika prostora). U tom su prostoru akteri oblikovali civilizacije, s naglaskom na zapadnu. U povijesti globalizacije, Mediteran je prostor u kojem se odigrala prva globalizacija. To je prostor trgovine i razmjene. Tako nešto potvrđuje Fernand Braudel u knjizi Igra razmjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je Mediteran, posebice istočni, relevantna geopolitička i energetska točka. Iz toga razloga zanimljiv je globalnim akterima, državama, međunarodnim naftnim i šire energetskim korporacijama u kontekstu uspostave kontrole nad energetskim resursima. Posljedice ideje kontrole su ratni konflikti, dekonstrukcija država i prisilne migracije.

Zadatak je 4. međunarodnog energetskog Foruma Energija Mediterana 2020. skrenuti pozornost na Mediteran kao prostor i makro-regiju svijeta koja obiluje različitim izvorima energije, na „igru razmjene“ i testiranje novih tehnologija u području energetike, s osvrtom na strateška promišljanja u području energetike, klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije uključujući energetske strategije Europske unije i Hrvatske.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.