Split: Predavanje ‘Urbano-kulturološki krajolik grada’ u srijedu, 12. lipnja u 19,30

Foto: Grad Split

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u srijedu, 12. lipnja 2019., s početkom u 19.30 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19) održat će se predavanje pod nazivom “Urbano-kulturološki krajolik grada”. Predavanje će održati arhitekt Ante Kuzmanić, a isto će biti popraćeno video projekcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najavi predavanja poznati splitski arhitekt Kuzmanić istaknuo je sljedeće: “Sva svoja predavanja počinjem slikom Splita, Kaštela i Trogira i nevjerojatnom topografijom Marjana, Mosora i Kozjaka. Taj jedinstveni prostor je podijeljen u tri grada, pet općina, a već sutra će biti jedan metropolitanski grad. Urbani krajolik, koji označava nejasnu sliku između sela i grada, ovdje je bolje nazvati kulturološki krajolik.

Grad čini infrastruktura, a tu smo još zaostaliji čak u odnosu na druge hrvatske gradove, nema željeznice, metroa, cesta, ulica, javnog prometa. Planovi razvoja su zastali na 70-tim godinama, a socijalstički plan iz 1953. godine je svu industriju prebacio u Solin i Kaštela. Industrije više nema, a prostor je upropašten propalim brownfield investicijama. Kroz predavanje pokazat ću neke projekte i planove koji bi omogućili rješenja tih situacija. To su most, kolodvor, tunel, Split 4. Nažalost, oni nisu prihvaćeni od naše politike ni struke. Prostornog planiranja u Splitu nema a našim političkim elitama ono nije ni potrebno. Strategija razvoja je njima kočnica jer bi zaustavila stihiju. Uostalom, oni najbolje znaju što nama treba. Nažalost, u četiri godine mandata to uglavnom ne uspiju ostvariti.

Naši projekti pokazuju neke vizije mogućeg razvoja. Unose neki optimizam rješenja. Most koji spaja dvije obale će podjednako razviti splitski poluotok, kao i padine Kaštela. Definitivno bi oslobodio Solin koji je taoc svih prilaza Splitu. Prebacivanje nove luke na obalu između Duilova i Stobreča bi rasteretilo promet Splita i centra, više nego kilometri novih prometnica, a ulazak u novu luku tunelom dao bi materijal za nasipavanje, ne bi tražio otkup terena, bio bi nositelj kanalizacije istražnih naselja grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo predavanje je kolaž ideja koji Gradu omogućuju da krene u nekom drugom smjeru, da postoji misao o razvoju Splita kao suvremenog europskog grada. Slagalica ja zapravo racionalna i predvidiva u prostoru. Imamo li planerskih, financijskih i kadrovskih kapaciteta za nju?”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.