Susret biskupa Uzinića s predstavnicima medija kao znak zahvalnosti za dobru suradnju

Foto: Dubrovačka biskupija

Godišnji susret dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića s predstavnicima medija održan je u ponedjeljak, 29. siječnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na susretu je biskup Uzinić novinare upoznao s porukom pape Franje za 52. Svjetski dan medija koja nosi naslov „Istina će vas osloboditi. Lažne vijesti i novinarstvo za mir“, a koju možete pročitati na stranici Vatikanskog radija. Skrenuo je pozornost i na nekoliko papinih tweetova kojima je papa najavio temu poruke, te im pročitao molitvu novinara objavljenu u ovoj poruci nadahnutu molitvom sv. Franje Asiškog.

Papa Franjo za Međunarodni dan medija odabrao temu: “Istina će vas osloboditi”

U poruci papa analizira fenomen lažnih vijesti i ciljeve takvih vijesti te upozorava da su arogancija i mržnja konačan rezultat lažnih vijesti. Papa ističe potrebu obrazovanja kako se ne bi podleglo lažnim vijestima, poziva se na Knjigu Postanka ali i citira Dostojevskog te naglašava kako istinu možemo prepoznati po plodovima. Biskup je skrenuo i pozornost na papinu misao da je novinar čuvar vijesti a u središtu vijesti je čovjek: “Novinar je čuvar vijesti i njegovo je poslanje da se u bjesnilu i vrtlogu senzacionalnih vijesti sjeti kako u središtu vijesti nisu brzina njezinog objavljivanja niti njezin utjecaj na publiku, nego osobe.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup je zatim dodao kako su od lažnih vijesti još gore poluistine jer one zavode, kao i manipuliranje informacijama i ne davanje prostora istinitom izvješćivanju o biti nekog događaja nego izdvajanje perifernih stvari koje onda prekriju sam događaj. Za to je naveo primjer jedne tiskovne konferencije s koje su u medije otišle poruke izrečene kao odgovor na jedno novinarsko pitanje, a ne poruke o samoj temi konferencije. Potaknuo je novinare da izbjegavaju takve zamke i da nastoje vjerodostojno izvješćivati.

Na susretu je biskup najavio i Tjedan života i obitelji koji će se prvi put održati u svim dekanatima Dubrovačke biskupije, svakog dana u drugom dekanatu, od 5. do 11. veljače. Također je najavio i biskupijsko hodočašće na grob bl. Alojzija Stepinca 16. i 17. ožujka.

Kao uspomenu na godišnji susret dubrovačkog biskupa s novinarima koji se svake godine održava uz blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika pisaca i novinara, napravljena je i zajednička fotografija, a kao znak zahvalnosti novinarima, urednicima, fotografima i snimateljima priređen je i skromni domjenak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.