Susret s dizajnerima namještaja na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt

Zagreb, 9.7.2019. - Izložba "Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“, otvorena u utorak u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, prvi put na jednom mjestu donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja u tom razdoblju, podsjećajući na važnu baštinsku dimenziju te građe. foto HINA/ Anamarija GRBIN/ ml

U sklopu izložbe “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“ Muzeja za umjetnost i obrt, u srijedu, 17. srpnja održat će se susret s dizajnerima namještaja, sudionicima razdoblja u kojemu je hrvatski dizajn bio usklađen s trendovima na svjetskoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovat će neki od stručnjaka koji su svoj radni vijek proveli u tvornicama namještaja kao dizajneri, drvni inženjeri, organizatori i promicatelji novih ideja i koncepata – Mario Antonini, Goroslav Keller, Blaženka Kučinac, Adam Kučinac, Božidar Lapaine, Mladen Orešić, Adam Petranović, Vlado Petričević, Dragan Roksandić, Vladimir Šobat, Natalija Štorga, Anđelko Živković.

Po riječima autorice i kustosice izložbe Vanje Brdar Mustapić, koja će moderirati događaj, izložba podsjeća na tradiciju drvne industrije u Hrvatskoj i tvorničke pogone koji su osnivani krajem 19. stoljeća, ali daje i pogled u budućnost ukazujući na nužnost povezivanja subjekata u lancu – dizajn – proizvodnja – prodaja.

Ulaz na susret s dizajnerima je besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“ prvi put na jednom mjestu donosi pregled produkcije hrvatske industrije namještaja u tom razdoblju, podsjećajući na važnu baštinsku dimenziju te građe.

Izložen je dio asortimana nekih od tada najznačajnijih tvornica, Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko.

Uz izložene primjerke namještaja, likovni postav upotpunjen je i nacrtima namještaja, fotografijama, dokumentarnom građom i televizijskim prilozima o nastupima na sajmovima i izložbama, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba je otvorena do 18. kolovoza, a u listopadu će biti prezentirana i u okviru Ambijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.