Sv. Elizej – ‘Bog koji pomaže’

Elizej
Foto: Wikipedia (Public Domain)

Današnji je sveti zaštitnik Elizej (hebrejski Eliša), starozavjetni prorok iz IX. stoljeća prije Krista. Sveti Elizej – starozavjetni je prorok, ali je u Crkvi čašćen kao svetac pa su se po predaji i njegove relikvije prenosile u Aleksandriju, Carigrad i Ravenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među mnogim čudesima koje je izveo sveti Elizej treba istaknuti da je ozdravio Naamana od gube i oživio mrtvo dijete, umnožio je kruh, razdijelio vode rijeke Jordana da bi je prešao…

Bio je učenik proroka Ilije

Prorok Elizej, koga danas častimo, živio je u 9. stoljeću prije Krista u jordanskoj dolini. Ime Elizej dolazi od hebrejske riječi koja u prijevodu znači „Bog koji pomaže”, „Bog koji spašava”. Bavio se poljodjelstvom i bio je prilično bogat. Bio je učenik proroka Ilije te se na Ilijin poziv spremno odazvao. Poklao je sve svoje volove, čak 12 pari, priredio gozbu, a onda se zaputio za njim: „On ga ostavi, uze jaram volova i žrtvova ih. Volujskim jarmom skuha meso, i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje.” (1 Kraljevima 19,16.19-21)

Među mnogim čudesima koje je izveo treba istaknuti da je ozdravio Naamana od gube i oživio mrtvo dijete, umnožio je kruh, razdijelio vode rijeke Jordana da bi je prešao, kao što je to učinio Mojsije na Crvenom moru, a nakon njegove smrti u kontaktu s prorokovim kostima mrtvac je oživio: „Dogodilo se da neki, sahranjujući čovjeka, baciše mrtvaca u grob Elizejev i odoše. Mrtvac dotakavši se Elizejevih kostiju, oživje i stade na noge.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navedena, jedno od čudesa koje je učinio Elizej bilo je umnažanje ulja udovici čiji je suprug umro. Vjerovnici su došli ubrati njegov dug te doveli udovicu u situaciju da izgubi vlastitu djecu.

Zaštitnik je hrvatskih gradova Fažane i Draguća.

Na koji način je pomogao prorok Elizej pogledajte u kratkom i dojmljivom desetominutnom filmu „Udovica i ulje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.