Svečano otvorena izložba “Lokalne zajednice kao čuvari baštine”

Foto: Fah

Izložba “Lokalne zajednice kao čuvari baštine”, svojevrsni godišnji presjek događaja kojima se potiče prenošenje tradicijskih znanja i njihovo očuvanje, svečano je otvorena u utorak u Zagrebu u povodu Dana europske baštine od 20. do 28. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba obuhvaća nematerijalnu tradiciju vezanu uz rukotvorine, obrte, maritimnu baštinu, glazbu, usmenu baštinu i hranu.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović otvorio je izložbu u zagrebačkome Muzeju Mimari, ističući da se njome želi pokazati angažman lokalne zajednice u izazovnom zadatku očuvanja kulturne baštine i širenju svijesti o kulturnoj baštini uključivanjem što više pojedinaca i lokalnih zajednica. Svake godine njihov broj raste, a ove godine uključeno je više od 30 hrvatskih naselja od Vukovara do Konavala s više od 70 događaja, rekao je Hasanbegović i svim sudionicima zaželio uspjeh.

Hrvatska je u posljednjih desetak godina, otkako je potpisala UNESCO-ovu konvenciju za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, upisala oko 150 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara RH te 14 na UNESCO-ove svjetske popise nematerijalne kulturne baštine, rekla je jedna od autorica izložbe Mirela Hrovatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenim izvorima, Ministarstvo kulture na godinu podupire oko 70 programa vezanih za nematerijalnu baštinu, a do 2016. sufinanciralo je 300 različitih projekata od kojih 20 kontinuirano svake godine.

U početku su zaštitu pokretali stručnjaci, ali zahvaljujući dobrome medijskom prijamu, s vremenom su lokalne zajednice postale njezini nositelji, a mnoge udruge i lokalni subjekti dopunjuju podatke o zaštićenim dobrima, rečeno je.

Problemi očuvanja nematerijalne kulturne baštine vrlo su složeni i motivacije nositelja su temelj održive zaštite, rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Svjetski popis nematerijalne baštine iz Hrvatske upisani su: čipkarstvo; dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja; Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika; godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana; godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva; procesija Za Križen na otoku Hvaru; umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja; Sinjska alka, viteški turnir u Sinju; medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske; bećarac, vokalno-instrumentalni napjev s područja istočne Slavonije; nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore; klapsko pjevanje; mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, obali, otocima i dijelu zaleđa te glazbeni izričaj ojkanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.