Sveti Gaudencije – glavni “krivac” što na Cresu i Lošinju nema zmija otrovnica

Foto: visitlosinj.hr

U krčkoj biskupiji u gradu Osoru na otoku Cresu, slavi se danas veoma svečano sveti Gaudencije, osorski biskup. Osor se nalazi na prevlaci između otoka Cresa i Lošinja. Danas Osor broji tek stotinjak stanovnika, dok je u prošlosti bio jedan od najvažnijih pomorskih gradova na Jadranu, a bio je i sjedište biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu se rodio koncem X. st., kao njegov najslavniji sin, kasnije biskup i svetac sveti Gaudencije.

Legenda kaže da je prokleo sve zmije otrovnice na otocima Cresu i Lošinju te da ih od tada nema ondje. Kako na Lošinju i Cresu doista nema zmija otrovnica mnogi vjeruju u ovu legendu.

U crkvici Sv. Gaudencija kraj osorske katedrale svetac je prikazan kako udjeljuje blagoslov s tri prsta (blagoslov Svetog Trojstva). U crkvici se nalazi još jedan prikaz ovog sveca, na kojemu se u pozadini vide jedrenjak i zmija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična predaja veže uz otok Irsku gdje se vjeruje da se molitvom i zagovorom svetog Patrika nestale sve zmije sa otoka.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.