Sveti Petar i Pavao – dokaz da Bog kroz ljude čini velika djela na zemlji

sveti petar i pavao
Foto: Ralph Hammann - Wikimedia Commons

Ta dva apostola štuju se zajedno, no Crkva time nije željela umanjiti važnost svakoga od njih, već je upravo htjela naglasiti povezanost i bit njihova poslanja, a ta bit je osoba s kojom su se susreli – Isus Krist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duboki značaj za Crkvu

– Na taj blagdan sjećamo se važnosti Crkve. Sv. Petar je simbol Crkve i autoriteta koji mu je dao Isus. Ovaj nas blagdan podsjeća da je Crkva predstavnik Krista na zemlji – istaknuo je u razgovoru za laudato.hr fra Mario Škrtić, župnik u župi Sv. Petra i Pavla u Svetom Petru u Šumi.

Prema njegovim riječima, sv. Petar i Pavao imaju duboki značaj za Crkvu, jer su to bili stvarni ljudi na početku stvaranja Crkve i kroz njih je djelovao Bog. Oni su dokaz da Bog kroz ljude čini velika djela na zemlji.

– Poruka blagdana sv. Petra i Pavla nam govori da trebamo ustrajati. Suvremeni čovjek danas lako odustaje. Život sv. Pavla koji je ispunjen progonima i kamenovanjima svjedoči nam da trebamo biti kršćani koji će biti vjerni Bogu unatoč poteškoćama. Pavao je doživio Boga i zbog toga je izdržao sve žrtve. Danas nam poručuje da trebamo biti ustrajni i vjerovati – poručio je fra Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Petar je bio priprosti ribar i čovjek kojeg je Isus opčarao svojom osobnošću, svojim riječima, činima, znanjem i pronicljivošću. Bio je čovjek koji je za tog Isusa želio učiniti sve, no ipak je bio samo običan čovjek podložan grešnosti i nesavršenosti. Sv. Pavao je intelekutalac, odgojen u židovskoj obitelji, koji je bio zelot i želio učiniti sve da bi se zakon proveo. A, pojava nove, nazovimo je, sekte u židovskom narodu – kršćana, Pavla je zasmetala jer nije bila u skladu sa židovskim zakonom, sve dok se sam nije susreo s tim viđenjem i spoznao da je Isus Krist Spasitelj.

U kršćanskoj ikonografiji svetog Petra prikazuje se s ključevima u ruci. Ponekad ga možemo vidjeti kako u ruci drži ribu. Zaštitnik je Crkve i Rima. Pod njegovom su zaštitom također pekari, ribari, urari, zidari, mesari, graditelji mostova i brodova.

Svetog Pavla prikazuje se s mačem u ruci jer mu je mačem odrubljena glava ili s knjigom svojih poslanica. Zaštitnik je novinara, pisaca, glasnogovornika, biskupa i misionara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.