Sveti Vid – zaštitnik Češke, Rijeke i mnogih naselja diljem svijeta i Hrvatske

sveti vid
Foto: Niteshift, commons.wikimedia.org

Sveti Vid zaštitnik je Češke, naše hrvatske Rijeke te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i mnogih hrvatskih krajeva.

Svetog Vida slavimo 15. lipnja, dječaka-mučenika iz Dioklecijanovog vremena. Rodio se oko 290. na Siciliji, a o njemu ima malo egzaktnih povijesnih podataka, no postoje i mnoge legende. Prema predaji, još dok je bio dječak, vlastiti otac Hylas, poganski sicilijanski senator, tukao ga je i prisiljavao da se odrekne kršćanske vjere. Pobjegao je na talijanski poluotok te je Vid čudesima liječio bolesnike, pa ga je car Dioklecijan zajedno sa skrbnicima pozvao u Rim da mu ozdravi sina od padavice.

Vid mu je izliječio sina, ali nije se htio žrtvovati poganskim bogovima pa je osuđen na smrt, zajedno sa svojim skrbnicima. Bačen je u kotao vrućeg ulja, iz kojeg je izašao nepovrijeđen, zatim su ga bacili u jamu gladnim lavovima, ali ih je on blagoslovio pa su samo ležali do njegovih nogu. Nakon brojnih mučenja, anđeo ga je izveo iz tamnice i otpratio njega i skrbnike u Lukaniju, gdje su oko 303. umrli od pretrpljenih muka.

Sveti Vid je zaštitnik Češke, naše hrvatske Rijeke te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva: Zagreb-Petruševec, Hrašća kod Jastrebarskog, Brdovec, Vrbovec, Mraclin kod Velike Gorice, Vrhovčak kod Samobora, Okučani, Predavac kod Rovišća, Pitomača, Vid kod Metkovića, Sevid kod Marine, Petrovca kod Budve u Crnoj Gori i mnogih drugih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr