Blagdan Svih svetih – Znate li što slavimo?

Prvog dana mjeseca studenoga slavimo blagdan Svih svetih. Velik broj vjernika ne zna što obilježavamo na taj blagdan. Ako spadate u skupinu onih koji ne znaju, u sljedećim redovima ćemo vas pobliže uputiti u blagdane Svih Svetih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog studenog slavi se one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života te su njihove duše ušle u vječno kraljevstvo.

Crkva je odredila prvog studenog dan kada se zajednički moli sve svete i blažene, poznate i nepoznate budući da ne znamo poimence sve one koji su umrli u svetosti. Radi se o beskrajnom mnoštvu običnih ljudi, mnoštvu koje nam svjedoči da svetost ne znači nenormalnost, besprijekornost, nego znači puninu ljudskosti. Na svetost su pozvani svi kršćani, svih razdoblja i svih životnih okolnosti.

Papa Grgur III. premjestio blagdan na 1. studenog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još od četvrtog stoljeća slavi se spomen mučenika, a prva poznata slavlja Svih Svetih zabilježena su u nedjelju nakon Duhova u Antiohiji. Blagdan Svih Svetih Papa Grgur III. premjestio je na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain, te da bi ga potisnuo.

Papa je izabrao 1. studenog kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama “svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu.”

Prema riječima pape Franje “Sveci nisu heroji, nego grešnici koji slijede Isusa na putu poniznosti i križa, puštajući da ih On posvećuje, jer nitko ne posvećuje samoga sebe.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.