Tijelo sv. Leopolda Mandića stiže u Zagreb: Pročitajte gdje i kada možete hodočastiti!

Foto: snimka zaslona

U Zagreb u 17 sati stiže tijelo svetoga Leopolda Bogdana Mandića. Jedinstveni je to događaj koji se uklapa u Godinu milosrđa i 150. obljetnicu rođenja ovoga hrvatskog sveca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva svetog Leopolda u Dubravi ime je dobila prema svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću, svecu koji je rođen 1866. u Herceg Novom. Kažu da su na dan njegove smrti ljudi odmah tražili da ga se proglasi svecem. 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. Leopolda je proglasio svetim. Papa Franjo ga je uz sv. Pija proglasio zaštitnikom Godine milosrđa.

Tijelo svetog Leopolda stiže u zagrebačku katedralu gdje je svečani doček i liturgija koju predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Od petka do ponedjeljka ujutro tijelo će biti izloženo vjernicima u crkvi sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi.

Sveti Leopold nakon 75 godina dolazi među svoj hrvatski narod. Mi smo uistinu povijesna generacija koja će vidjeti tijelo svetoga Leopolda u svojoj domovini. Ne moramo u Padovu, nego on dolazi k nama, izjavio je fra Juro Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz mise i molitve organizirani su i popratni sadržaji. Nastupit će brojni glazbeni sastavi, klape i zborovi. Organizatori potvrđuju kako će ispred katedrale doći najmanje 90 autobusa hodočasnika, a ispred crkve svetog Leopolda u Dubravi barem 120 autobusa i to iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

U nastavku donosimo raspored za prva dva dana:

U srijedu, 13. travnja tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića bit će svečano dočekano u 17 sati ispred zagrebačke prvostolnice. Bogoslužje dočeka i molitvu Večernje predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19 sati održat će se svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi mons. Vlado Košić, biskup sisački.

Toga dana u zagrebačkoj će katedrali od 17.30 do ponoći biti mogućnost za ispovijed.

Svačanost dočeka prenosit će Hrvatska televizija, a euharistijsko slavlje u 19 sati prenosit će Radio Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme boravka tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj će katedrali biti mogućnost za cjelodnevnu ispovijed.

Prvog dana boravka tijela, 13. travnja vjernici će se moći ispovijediti od 17.30 sati pa sve do ponoći, a u četvrtak 14. travnja od 10 do 19 sati.

U četvrtak 14. travnja tijelo sv. Leopolda bit će cijeloga dana izloženo vjernicima na štovanje u katedrali.

U 7 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, u 8 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u 9 sati euharistijsko slavlje predvodit će zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 19 sati svečanu misu će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić u zajedništvu s biskupima iz Hrvatske i BiH i provincijalima redovničkih zajednica. Euharistijsko slavlje prenosit će Radio Marija.

Nakon mise je svečani ispraćaj i odlazak tijela u crkvu Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi, gdje nakon svečanog dočeka slijedi bdjenje koje će voditi o. Ivan Ike Mandurić, DI, te je mogućnost ispovijedi do ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.