Tužba francuskih Hrvata protiv Boba Dylana i magazina Rolling Stone

Na sudskom ročištu u Parizu jučer se raspravljalo puna četiri sata, u predmetu u kojem je optužen izdavač francuskog izdanja Rolling Stonea Michel Birnbaum. Iako je bilo predviđeno pozivanje glazbenika Boba Dylana kao svjedoka, to ipak nije učinjeno i čitavo suđenje odvija se bez umjetnika čija je izjava u osnovi samog spora. Presuda će biti izrečena 16. lipnja, odlučeno je jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dylanova diskriminirajuća izjava kojom je oklevetao Hrvate

Prijava protiv Boba Dylana, pravoga imena Robert A. Zimmerman, podnesena je 2013. na temelju francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog “javne uvrede i poticanja mržnje” na račun Hrvata. U razgovoru objavljenom 2012., legendarni američki rocker izjavio je: “Ako u svojoj krvi imate robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv” (If you got a slave master or Klan in your blood, blacks can sense that. That stuff lingers to this day. Just like Jews can sense Nazi blood and the Serbs can sense Croatian blood.)

Predistraga je otvorena u prosincu 2013., a u travnju 2014. predistražni sud odlučio je da neće podići optužnicu protiv Dylana, već protiv Michela Birnbauma, izdavača magazina Rolling Stone, a obrazloženo je tvrdnjom da Dylan nije odobrio objavu intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju magazina, pa je iz toga zaključeno da odgovornost leži na francuskom izdavaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana se brani tvrdnjom da je Dylan umjetnik i pjesnik te da su njegove riječi, pa i one u spornom intervjuu, jedna vrsta poezije. Njegov odvjetnik pozvao se, među ostalim, i na presudu Međunarodnog suda pravde po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

“Spomenuo je i zločine u II. svjetskom ratu, ali puno više su spominjali Oluju. Čak je i sutkinja pitala što Hrvati slave 5. kolovoza, pa smo morali objasniti da je to nešto opravdano, čisto, da je i Haaški sud presudio da je vojno-redarstvena akcija Oluja bila legitimna akcija”, rekao je odvjetnik Ivan Jurašinović za Večernji list.

Josipovićev nagovor nije uspio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi izdavač francuskog Rolling Stonea otkrio je zanimljiv detalj. Bivši je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, dok je bio predsjednik RH, pokušao nagovoriti Boba Dylana da dođe na razgovor i da se u razgovoru s hrvatskim predsjednikom ili ispriča ili nekako drukčije izgladi spornu izjavu. Birnbaum je dodao kako je i on trebao biti pozvan na taj sastanak, ali je Dylan odbio u tome sudjelovati, pa od toga nije bilo ništa.

Hrvatska udruga u Francuskoj traži simbolično obeštećenje u visini jednog eura i važnije im je da se Dylanova izjava osudi kao uvreda i poticanje na mržnju, te da to jasno bude objavljeno u magazinu. Odvjetnik Jurašinović jučer je uoči ročišta bio znatiželjan čuti što će tražiti tužiteljica. Francuski Hrvati samo su pokrenuli kazneni postupak, no taj postupak vodi tužiteljstvo čija je predstavnica na ročištu morala dati mišljenje o tome na koji način želi da se u ovom slučaju primijeni kazneni zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.