U Čakovcu se osniva podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest

Zagreb, 30.04.2017. - Zrinska garda Čakovec obilježila je Spomendan Zrinskih i Frankopana koji je vezan uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkome Novom Mestu 30. travnja 1671. foto HINA/ Daniel KASAP/ ik

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest (HIP) bit će utemeljena sa sjedištem u Čakovcu, priopćila je Zrinska garda Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Garda podsjeća kako je na sjednici Vlade Republike Hrvatske, 25. srpnja u Čakovcu, prihvaćen zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu.

Svrha osnivanja je poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovaj je projekat osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580,00 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.

Međimurska županija već niz godina, naglasila je ministrica Blaženka Divjak, prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.

Ovime je, ističe Garda, završena inicijativa Zrinske garde Čakovec započeta 2016. u sklopu proslave 450. obljetnice junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta, poznatije kao Sigetska bitka.

Tada je 23. i 24. rujna u Čakovcu u organizaciji Zrinske garde održan 4. međunarodni znanstveni skup na temu “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba” na kojem su sudjelovali izlagači iz pet zemalja – Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici skupa tada su poduprli prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca da se u Čakovcu osnuje “Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana”, koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Zrinska garda Čakovec je slijedom toga osnovala posebno povjerenstvo koje je sa rukovodstvom Zrinske garde Čakovec obavilo niz razgovora od Međimurske županije do Ministarstva znanosti i obrazovanja te u pojedinim ustanovama i institucijama koje su, poput, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dale potporu ovoj inicijativi.

Zaključkom hrvatske Vlade sa sjednice u Čakovcu napokon će se sustavno valorizirati značenje obitelji Zrinskih i Frankopana za Međimurje i za čitavu Hrvatsku u povijesnom razdoblju koje su obilježili pojedini njihovi članovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je još jedan uspjeh u nastojanjima Zrinske garde Čakovec da se rodu Zrinskih i Frankopana Hrvatska oduži i na znanstvenoj razini kroz pručavanje njihove baštine.

Time Zrinska garda Čakovec ostvaruje osnovne ciljeve svoga osnivanja, odnosno zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture, osobito baštine Zrinskih i Frankopana, navodi Garda i dodaje kako će tome doprinjeti i skoro postavljanje odgovarajućeg spomenika Petru Zrinskom i Franku Krsti Frankopanu u blizini mjesta pogubljenja u Bečkom Novigradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.