U Čakovcu se osniva podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest

Zagreb, 30.04.2017. - Zrinska garda Čakovec obilježila je Spomendan Zrinskih i Frankopana koji je vezan uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkome Novom Mestu 30. travnja 1671. foto HINA/ Daniel KASAP/ ik

Podružnica za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest (HIP) bit će utemeljena sa sjedištem u Čakovcu, priopćila je Zrinska garda Čakovec.

Garda podsjeća kako je na sjednici Vlade Republike Hrvatske, 25. srpnja u Čakovcu, prihvaćen zaključak o osnivanju Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu.

Svrha osnivanja je poticanje budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja za ovaj je projekat osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580,00 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.

Međimurska županija već niz godina, naglasila je ministrica Blaženka Divjak, prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca.

Stoga će, kazala je, osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti.

Ovime je, ističe Garda, završena inicijativa Zrinske garde Čakovec započeta 2016. u sklopu proslave 450. obljetnice junačke smrti Nikole Šubića Zrinskog u obrani Sigeta, poznatije kao Sigetska bitka.

Tada je 23. i 24. rujna u Čakovcu u organizaciji Zrinske garde održan 4. međunarodni znanstveni skup na temu “Nikola IV. Zrinski i njegovo doba” na kojem su sudjelovali izlagači iz pet zemalja – Hrvatske, Mađarske, Austrije, Slovenije i Crne Gore.

Sudionici skupa tada su poduprli prijedlog predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca da se u Čakovcu osnuje “Povijesni institut za proučavanje života i djela Zrinskih i Frankopana”, koji će kontinuirano proučavati, istraživati, objavljivati i promicati hrvatsku povijest, kulturna te književna i likovna djela nastalih inspiracijom iz života i djela Zrinskih i Frankopana.

Zrinska garda Čakovec je slijedom toga osnovala posebno povjerenstvo koje je sa rukovodstvom Zrinske garde Čakovec obavilo niz razgovora od Međimurske županije do Ministarstva znanosti i obrazovanja te u pojedinim ustanovama i institucijama koje su, poput, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dale potporu ovoj inicijativi.

Zaključkom hrvatske Vlade sa sjednice u Čakovcu napokon će se sustavno valorizirati značenje obitelji Zrinskih i Frankopana za Međimurje i za čitavu Hrvatsku u povijesnom razdoblju koje su obilježili pojedini njihovi članovi.

To je još jedan uspjeh u nastojanjima Zrinske garde Čakovec da se rodu Zrinskih i Frankopana Hrvatska oduži i na znanstvenoj razini kroz pručavanje njihove baštine.

Time Zrinska garda Čakovec ostvaruje osnovne ciljeve svoga osnivanja, odnosno zaštite i promocije hrvatske povijesti i kulture, osobito baštine Zrinskih i Frankopana, navodi Garda i dodaje kako će tome doprinjeti i skoro postavljanje odgovarajućeg spomenika Petru Zrinskom i Franku Krsti Frankopanu u blizini mjesta pogubljenja u Bečkom Novigradu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.