U Etnografskom muzeju promovirana poštanska marka s motivom ogrlice od dukata

Foto: Fah

U Etnografskom muzeju u povodu 100 godina postojanja muzeja promovirana je u četvrtak prigodna poštanska marka s motivom dukata, a predstavljana je dvojezična multimedijska platforma digitalizirane muzejske zbirke tradicijskih glazbala koja sadrži opise i fotografije 198 narodnih instrumenata iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Povodom stote obljetnice samostalnog djelovanja Etnografskog muzeja u Zagrebu, Hrvatska pošta izdala je poštansku marku s motivom ogrlice od dukata. Ogrlica je sastavni dio fundusa Etnografskog muzeja, datira iz prve polovice 20. stoljeća, a potječe iz sela Gundinci pokraj Slavonskog Broda.

Viša muzejska kustosica Katarina Bušić istaknula je da se radi o austro-ugarskim zlatnim kovanicama koje su u narodu bile poznati kao “Franz Jozefi”.

“Dukati su bili sastavni dio miraza, a uvezivali su se u ogrlice svilenim ili žutim koncem u različitim oblicima rombova i zvjezdica, što su lokalne specifičnosti, pa se uvijek zna iz kojeg mjesta potječe koja ogrlica,” kazala je.

Krešimir Domajančić iz Hrvatske pošte na promociji je istaknuo kako je to 1180. marka koju je izdala Hrvatska pošta, te da sama marka, osim svoje praktične vrijednosti, ima i vrijednost prenošenja važne poruke, pa one služe i kao autentični svjedoci vremena.

Multimedijalni interaktivni katalog narodnih glazbala

U nastavku digitalizacije fundusa Etnografskog muzeja, predstavljena je i digitalna Zbirka glazbala koja sadrži opise i fotografije 142 glazbala iz muzejske zbirke te svih 56 predmeta iz Zbirke glazbala Franje Ksavera Kuhača.

“Ono što nam je jako važno jest da se naša građa, koja je sukus nacionalne kulture, što bolje prezentira građanima. Našem stalnom postavu koji je pred obnovom to nije moguće, pa je izuzetno dobra prigoda to učiniti online”, izjavila je ravnateljica muzeja Goranka Horjan.

Kustosica muzeja Željka Petrović Osmak kazala je da je digitalizacijom sačuvan i nematerijalni dio baštine, jer online zbirka sadrži i audio zapise instrumenata koji još uvijek mogu proizvoditi zvuk, a 20 instrumenata posebno su restaurirani za potrebe snimanja njihovog audio zapisa.

U Zbirci glazbala čuvaju se primjerci tradicijskih glazbala većinom iz Hrvatske, ali postoje i primjerci glazbala iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Poljske te s Kosova.

Na platformi su dostupne razne vrste glazbala, a najviše ih je iz skupine aerofonih glazbala, u koje među ostalima spadaju i diple, drvene jednocijevne ili dvocijevne sviraljke, gajde, mišnice.

Petrović je istaknula da je odlika tradicijskih glazbala njihova raznovrsnost i brojnost, te da su izrađena i ukrašena različitim metodama i tehnikama te svirana u raznim društvenim i privatnim kontekstima i na različite načine, a svjedoče o bogatstvu hrvatske tradicijske glazbene baštine te preplitanju različitih kultura na prostoru čitave Hrvatske.

Digitalna Zbirka glazbala dostupna je na adresi http://glazbala.emz.hr, a platforma je prevedena i na engleski jezik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina