U Rusiji planula prva znanstvena knjiga na hrvatskom jeziku autora Bagdasarova

Foto: AB

U Rusiji je planula nova jezikoslovna knjiga Artura R. Bagdasarova «Hrvatski jezik. Pogled iz Rusije». Knjigu je krajem listopda 2020. god. izdao moskovski nakladnik „Izdateljstvo MBA“.

Foto: AB

Recenzenti knjige su ugledni jezikoslovni stručnjaci, akademik August Kovačec iz Zagreba, prof. dr. sc. Mile Mamić iz Zadra, lekturu je pripremio prof. dr. sc. Milan Nosić iz Rijeke, a korice je oblikovao Ivan Raščektajev iz Moskve. Strukturu knjige od 384 stranica čini sedam poglavlja: 1. Razgovori; 2. Hrvatski jezik i jezična politika; 3. Pravopis; 4. Leksikologija; 5. Leksikografija; 6. Stilistika; 7. Artur Rafaelovič Bagdasarov, a također i sažetci na hrvatskom, ruskom i engleskom jeziku, literatura, internetski izvori, kazalo imena, prenosi portal Hrvatskoga kulturnog vijeća.

Navedena knjiga sadržava različite znanstvene i publicističke radove koji su objavljeni u časopisima Filologija, Jezik, na portalu Hrvatskoga kulturnoga vijeća i drugim hrvatskim medijima od 2015. do 2020. godine te neobjavljene tekstove. U knjizi se pridaje pozornost pitanjima jezične politike u drugoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, razmatraju se izvanjezična i unutarjezična obilježja Institutova hrvatskoga pravopisa, raščlanjuje se sustav normativnih i stilskih odrednica. Osim toga, u knjizi se navodi kratko obilježje crkvenoga stila kao posebnoga podstila hrvatskoga književnoga (standardnoga) jezika.

Izdanje je namijenjeno širokomu krugu čitatelja koje zanimaju različiti aspekti suvremenoga književnoga (standardnoga) hrvatskoga jezika. U knjizi se poziva na usvajanje jezičnoga zakona u cilju stjecanja zakonodavne otpornosti od mogućih daljnjih pokušaja promjene statusa, lingvonima (naziva jezika), reguliranja službene i javne uporabe državotvornoga hrvatskoga jezika uz poštivanje i razvijanje drugih lingvokultura u Hrvatskoj. Knjiga učvršćuje status hrvatskoga jezika u Rusiji i svijetu, njegov jezični identitet, te pridonosi razvoju kroatistike.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkv.hr