U Sisku predstavljen zbornik radova ‘Antemurale Christianitatis’

Foto: Sisačka biskupija

Predstavljanje zbornika radova s istoimenog znanstvenog skupa „Antemurale Christianitatis – Crkva i društvo na području Središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća“ održano je u četvrtak, 16. rujna u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Zbornik su okupljenoj publici predstavili urednici dr. sc. Stipica Grgić i dr. sc. Tomislav Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, ispred Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Mario Kevo i ispred Fakulteta hrvatskih studija doc. dr. sc. Vlatka Vukelić koji su na početku i pozdravili okupljene i pohvalili napore koje su urednici uložili kako bi ovaj zbornik ugledao svjetlo dana.

Zbornik radova Antemurale Christianitatis – Crkva i društvo na području središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća, objavljen je u izdanju Sisačke biskupije, Hrvatskog katoličkog Sveučilišta i Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta, a tekstovi sadržani u njemu nastali su na temelju izlaganja održanih na znanstvenom skupu održanom u Sisku i Hrvatskoj Dubici 15. studenog 2019. godine.

Na početku Grgić je podsjetio kako je došlo do suradnje ovih triju institucija koja traje od 2013. godine i iza koje stoje konkurentni rezultati od tri održana znanstvena skupa i tri zbornika. Govoreći o ovom djelu rekao je kako on u sebi donosi deset radova na temu vojnih, kulturnih i društvenih događaja i promjena kroz koje je prolazio prostor današnje središnje Hrvatske tijekom turbulentnog razdoblja osmanskih osvajanja i unutrašnjih previranja na kraju srednjega vijeka. Svi su radovi prošli dvostruku slijepu recenziju, recenzenti zbornika su izv. prof. dr. sc. Darko Vitek s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Vedran Klaužer s Hrvatskog instituta za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći detaljno o radovima Matić je rekao kako tekstovi analiziraju nekoliko vojnih događaja indikativnih za strateško stanje hrvatskih zemalja krajem srednjeg vijeka – bitku kod Dubice 1513. i bitku kod „gaza Zrinskih“ 1483. godine, te aktivnosti bana Petra Berislavića u organizaciji obrane od Osmanskog Carstva. Dio tekstova bavi se tadašnjim stanjem u kulturi, te je tako analizirana i kontekstualizirana sintagma „Antemurale Christianitatis“, koja se u to vrijeme počela primjenjivati na hrvatske zemlje i proučen je utjecaj njihovog političkog i vojnog položaja na ideju države i državnosti u kasnosrednjovjekovnoj Hrvatskoj. Određeni tekstovi proučavaju stanje društvenih slojeva i skupina u tadašnjoj središnjoj hrvatskoj, poput redovništva, nižeg i višeg plemstva, a jedan tekst donosi analizu dosadašnjih saznanja o tvrdom gradu Dubici, važnoj obrambenoj točki tadašnjih hrvatskih zemalja. U zborniku se nalazi i ekskurs o životu i karijeri zagrebačkog biskupa Ivana Albena, jednog od prvih koji su aktivno organizirali obranu od osmanskih prodora.

Nakon predstavljanja razvila se zanimljiva rasprava o važnosti ovog kraja u hrvatskoj i europskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.