U Splitu otvoren ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’

Manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju”, kojom se oživljavaju sjećanja na stradanja i žrtve Vukovara i Škabrnje u studenom 1991. godine, otvorena je u ponedjeljak navečer u Splitu u organizaciji udruge Benedikt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manifestacija je otvorena u Nadbiskupijskom sjemeništu, scenskim prikazom “Škabrnjska golgota” autorice Mladenke Gruice, a u izvedbi kulturno-umjetničke udruge Sv. Kliment.

Pokroviteljica manifestacije, koja se četvrtu godinu zaredom održava u Splitu, je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a njen izaslanik Ante Deur je istaknuo kako je nedopustiv zaborav vrijednosti Domovinskog rata, kao temelja stvaranja hrvatske države. “Moramo mladim naraštajima prenositi što se događalo u Domovinskom ratu, a na satu povijesti u školi naši učenici trebaju učiti kako je stvarana Hrvatska držva”, poručio je.

Napomenuo je kako je i osobno bio branitelj Vukovara te upozorio na teškoće s kojima se suočava braniteljska populacija. “Više od 35.000 branitelja je umrlo, a više od 3.500 branitelja i članova njihovih obitelji je izvršilo samoubojstvo. Mi moramo jedni drugima pogledati u oči i uspostaviti zajedništvo kakvo smo imali prije 25 godina, kada je stvarana hrvatska država”, rekao je Deur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja izrazio je žaljenje što se, kaže, na marginu potiskuju vrijednosti Domovinskog rata, kojima se u školskim udžbenicima iz povijesti posvećuje samo pet posto. “Nevjerojatno je da se Domovinski rat kao temelj hrvatske države gura u zaborav”, dodao je.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako je počašćen što se manifestacija “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” održava u Splitu, jer upravo su stradanja Vukovara i Škabrnje, navodi, bile prekretnica u Domovinskom ratu. Naglasio je potrebu zajedništva vezano uz Domovinski rat, pozivajući da na skorašnje obilježavanje stradanja Vukovara “odemo svi zajedno, a ne da pravimo dvije, pet ili šest kolona”. “U Vukovaru se trebamo zajedno sjetiti onih koji su nas branili i obranili”, poručio je Baldasar.

Zapovjednik obrambenog bataljuna u Škabrnji tijekom Domovinskog rata Marko Miljanić čudnim je ocijenio što za stradanje Škabrnje i Vukovara nitko od agresora do sada nije odgovarao. “Škabrnja je i 1944. i 1991. poklana pod simbolom zla – zvijezdom petokrakom“, kazao je Miljanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik braniteljskih i stradalničkih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivica Bubić rekao je kako je braniteljska populacija očekivala “malo bolji rezultat Domljubne koalicije na parlamentarnim izborima”.

Tijekom Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju bit će upriličeno petnaestak događanja – predstavljanja knjiga, izložbe, predavanja, projekcije dokumentarnih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.