Umro hrvatski vojskovođa i domoljub ban Toma Bakač Erdödy

Na današnji dan, 17. siječnja 1624. umro je veliki vojskovođa, domoljub i borac protiv Turaka – slavni hrvatski ban Toma Bakač Erdödy.

Najpoznatiji je po tome što je u slavnoj bitki protiv Turaka kod Siska 1593. pobijedio nadmoćniju tursku vojsku koja je brojila 15.000 vojnika. Toma je doveo svojih 2.400 vojnika, a s pridruženim četama skupilo se jedva 5.000 kršćanskih vojnika. Stoga dok su mnogi zapovjednici dvojili treba li se sukobiti s višestruko jačim Turcima, Toma je uskliknuo svoj poznati usklik koji je nadahnjivao kasnije generacije hrvatskih domoljuba i vojnika sve do Domovinskog rata: “Ne gledajmo na broj neprijatelja, Bog će nam pomoći!”.

Kršćanska vojska je, predvođena banom Erdödyjem, strahovito razbila tursku vojsku, koja je, što u boju, što u rijeci Kupi, izgubila oko 10.000 vojnika, a sam Hasan-paša se s 12 najistaknutijih turskih begova pri bijegu utopio u rijeci. Velika i sjajna pobjeda kod Siska koja je bila prekretnica u ratu Hrvata s Turcima, oduševila je cijelu kršćansku Europu. Povjesničari bilježe da je nakon ove pobjede Toma glasno uskliknuo: “U Bogu pobijedih!”.

Papa Klement VII. pohvalio je pobjednike posebnim pismom, a španjolski kralj Filip II. je odlikovao hrvatskog bana Erdödya imenujući ga vitezom reda “svetog Spasitelja“.

Prije ove bitke slavni hrvatski ban porazio je Turke kod Ivanića i u Moslavini, te kod Slunja kada je porazio pet puta brojniju tursku vojsku. Ove pobjede, zajedno sa pobjedama Zrinskih, nagovijestile su bolje dane za Hrvate i Hrvatsku, te slabljenje turskih navala na hrvatske krajeve, kao i obnovu onoga što se zvalo „ostaci ostataka nekadašnje velike Hrvatske“.
Slavni ban i obitelj Erdödy imala je mnoge posjede u Hrvatskoj: Varaždin, Jastrebarsko, Samobor, Cesargrad, Moslavinu i još mnoge posjede u Hrvatskom Zagorju, Prigorju i drugdje, te je uz obitelj Zrinski bila najmoćnija hrvatska velikaška porodica u to vrijeme.

Umro je na današnji dan u Krapini, a pokopan je u zagrebačkoj katedrali podno zidina slavnog Zagreba kojeg je baš Toma dao utvrditi protiv Turaka i u koje turski osvajač nikada nije kročio. Zagreb i Okić, veliki posjed Erdödya blizu Sambora nikada nisu pali pod vlast turskog polumjeseca zahvaljujući ponajprije ovoj slavnoj obitelji čiji je najpoznatiji izdanak slavni hrvatski ban, čiji grob krasi natpis njegovih riječi: “U Bogu pobijedih!“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Ante Vranković\wikipedia.org