(VIDEO) 22. veljače 1937. Petar Radaković – legenda NK Rijeke i jedan od najboljih poslijeratnih hrvatskih igrača

Foto: www.fiuman.hr

Petar Radaković, poznatiji kao Perica Radaković, jedan je od najboljih igrača u povijesti NK Rijeke. Umro je vrlo mlad u 29. godini od srčanog udara. Postigao je pogodak u četvrtfinalu SP u Čileu 1962. za reprezentaciju Jugoslavije, za koju su uz Radakovića nastupali hrvatski velemajstori kao Jerković (najbolji strijelac SP), Skoblar, Vlatko Marković, Anković i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Radaković, rođen na današnji dan 1937. godine, a prerano umro od srčanog udara u 29. godini (1966) bio je prvi reprezentativac iz Rijeke. Za života je svojim izvrsnim partijama stekao legendarni status. U Rijeci je počeo igrati 1952. godine i cijelu karijeru je proveo ispod stijena Kantride.

Igrao je na poziciji desnog krila, te je bio član momčadi Rijeke koja je 1958. godine u kvalifikacijama izborila povratak u Prvu jugoslavensku ligu. Već sa sedamnaest godina debitirao je za prvu momčad Rijeke, 13. kolovoza 1954. na kup utakmici protiv Lokomotive u kojoj je i postigao i pogodak za 5-1 pobjedu.

Precizna statistika veli da je za Rijeku odigrao 408 utakmica i postigao 68 pogodaka. Najčešće je nosio “četvorku”. Bio je i član jugoslavenske reprezentacije koja je na svjetskoj smotri u Čileu 1962. godine osvojila četvto mjesto. Bio je strijelac pobjedonosnog gola protiv Zapadne Njemačke u četvrtfinalu prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radaković je cijelu profesinalnu karijeru proveo u Rijeci, u kojoj je stekao status legende. Igrao je na poziciji desnog krila, te je bio član momčadi Rijeke koja je 1958. godine u kvalifikacijama izborila povratak u prvu jugoslavensku ligu. U Rijeci je počeo igrati 1952. godine, a za prvu momčad Rijeke je u razdoblju od 1954. do 1966. godine odigrao 408 utakmica i postigao sveukupno 68 pogodaka.

Radaković je preminuo 1. studenoga 1966. godine, u 29 godini života, na putu za bolnicu, nakon što je na treningu doživio srčani udar. Bio je istinska legenda Rijeke, te se na njegovom pogrebu 2. studenoga 1966. godine okupilo više od petnaest tisuća ljudi.

U sjećanje na Petra Radakovića, od 1969. godine igra se Memorijalni turnir “Pero Radaković” na kojem se natječu najmlađi nogometaši, a od svog osnutka, 1972. godine, omladinska škola HNK Rijeke nosi ime “Omladinska nogometna škola Petar Radaković”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.