(VIDEO) 23. lipnja 1972. Zinedine Zidane – genij koji je obilježio nogometnu igru

Foto: fah

Zinedine Yazid Zidane (Marseille, 23. lipnja 1972.) je francuski nogometni trener i umirovljeni nogometaš koji je do nedavno bio trener Real Madrida. On je jedan od najvećih nogometaša u povijesti nogometa – čarobnjak nogmetne igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri puta, 1998., 2000. i 2003. godine, dobio je Zlatnu loptu FIFA-e kao najbolji igrač svijeta.

Zinedine Zidane, nogometna legenda i jedan od najboljih nogometaša svih vremena. Kada je iz Juventusa prešao u Real Madrid za 76.000.000 eura postao je dotada najskupljim nogometašem u povijesti. Kao dijete alžirskih imigranata (iz obitelji Berbera), rodio se u Marseilleu.

Reprezentacija Francuske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Francuskoj je osvojio i Svjetsko i Europsko prvenstvo.

Zidane je svoju prvu utakmicu za reprezentaciju odigrao 17. kolovoza 1994. u prijateljskoj utamici protiv Češke, te je na toj utamici zabio 2 gola. Nastupio je na EURU 1996. u Engleskoj, gdje je Francuska u polufinalu poražena od Češke nakon izvođenja jedanaesteraca.

Svjetsko prvenstvo osvojio je 1998. godine, pobjedom nad Brazilom u finalu 3:0. Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj Zidane je postigao tri gola od kojih dva u finalu protiv Brazila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije godine kasnije, prevođeni najboljim nogometašem svijeta u tom trenutku Zinedineom Zidaneom, Francuska je u finalu Europskog prvenstva 2000. pobijedila Italiju 2:1.

Reprezentativnu karijeru je završio u finalu prvenstva u Njemačkoj protiv Italije, gdje je bio isključen u drugom produžetku nakon što je glavom u prsa udario talijanskog braniča Marca Materazzija, poslije teške uvrede Talijana.

Klupska karijera

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rane godine, AS Cannes i Bordeaux (1988. – 1996.)

Zidane je svoju nogometnu karijeru započeo u juniorskoj ekipi US Saint-Henrija, lokalnom klubu okruga Marseillea. Sa 14 godina, odigrao je prvu sezonu u juniorskoj ligi, gdje je zapao za oko Cannesovom skautu Jeanu Varraudu. Zizou je otišao na šest tjedana probe, te je nakon toga još četiri godine proveo u Cannesu. Svoju prvu utakmicu u francuskoj Ligue 1 odigrao je sa 17 godina, a svoj prvi gol je zabio 8. veljače 1991., te mu je za nagradu klupski predsjednik darovao auto. Njegova prva sezona u Cannesu kulminirala je nastupom u Kupu UEFA.

Zidane je sezone 1992/93 prešao u Bordeaux, te je sa njima 1995. osvojio Intertoto kup, te je igrao u finalu Kupa UEFA 1996. godine. Igrao je sa Bixenteom Lizerazuom i Christophom Dugarryem, te je taj trojac postao zaštitni znak kako Bordeauxa, tako i Francuske nogometne reprezentacije 1998.

Juventus (1996. – 2001.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1996., Zidane je prešao u redove za tadašnjeg aktualnog osvajača Lige prvaka, talijanski Juventus za 3 milijuna funti. Zidane je u ekipi Marcella Lippia postao glavni playmaker, te je Juve 1997. osvojio Scudetto te Interkontinentalni kup. Zizou je također igrao u finalu Lige prvaka 1997. gdje je Stara dama poražena rezultatom 3-1 od Borussie Dortmund.

Iduće sezone je postigao 7 golova u 32 utakmice i tako pomogao Juventusu da zadrži naslov talijanskog prvaka, te je opet nastupio u finalu Lige prvaka 1998. gdje je Juventus opet poražen, ovaj put rezultatom 1-0 od strane madridskog Reala.

Zidane je tokom pet sezona u dresu Juventusa zabio 24 gola, te je osvojio Interkontinentalni kup, i Intertoto kup uz dva Scudetta”

Real Madrid (2001. – 2006.)

Godine 2001., Zidane je potpisao četverogodišnji ugovor za Real Madrid uz odštetu od čak 76.000.000 eura, što je u ono dobno bio rekordan iznos.

Zidane je uspješno krenuo s novim klubom, te je u Glasgowu u finalu Lige prvaka 2002. postigao prekrasan gol volejom za 2-1 pobjedu protiv Bayer Leverkusena. Iduće sezone, Real je uz Španjolski super kup, osvojio i Europski, a Zidane je proglašen FIF-inim najboljim igračem 2003. godine, te je tako postao uz Ronalda jedini igrač koji je ovu prestižnu nagradu osvojio tri puta.

Unatoč tome što je postigao svoj prvi hat-trick u pobjedi 4-2 protiv Seville, Zidanova posljednja sezona, nije bila uspješna, Real je brzo ispao iz Španjolskog kupa i Lige prvaka, te je sezonu završio sa 12 bodova zaostatka za prvakom Barcelonom.

Dana 7. svibnja 2006., Zidane je protiv Villareala na stadionu Santiago Bernabéu odigrao svoju posljednju utakmicu za Real Madrid.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.