(VIDEO) 8. listopada Dan neovisnosti – kraj svih veza s ‘nesretnom tvorevinom’ koja se zvala Jugoslavija!

Foto: Thinkstock

Država pod imenom Jugoslavija egzistirala je gotovo 70 godina, s prekidom od 1941.-1945. kada je postojala Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Jugoslavija je stvorena pod nadzorom sila pobjednica I. svjetskog rata, po mjeri i vlasti velikosrba. U svoje obje inačice – monarhističkoj i komunističkoj – provodila je neviđeni teror nad Hrvatima pod otvorenom dominacijom veliksrba i ‘beogradske čaršije’, koja je oduvijek gajila mržnju prema Hrvatima.

Ta nesretna država je postala najveća grobnica hrvatskog naroda u njegovoj povijesti, a veza Hrvata s tom državom završena je Domovinskim ratom.

Mnogi u Hrvatskoj niti dan danas ne znaju točno o kakvom se blagdanu radi danas. Dan neovisnosti slavi se 8. listopada, a zbunjenost je nastupila nakon što je SDP ukinuo Dan državnosti 30. svibnja, prihvaćen u narodu, i donio ovaj novi državni blagdan.

Evo što piše o ovom blagdanu na stranicama Hrvatskog sabora:

Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr