(VIDEO) Dr. sc. Tado Jurić za Božanstvenu komediju: ‘München je postao 5. hrvatski grad’

Foto: Snimka zaslona

Konačno je vrijeme da se probudimo i da pokažemo da se nećemo složiti s još jednom velikom prijevarom hrvatskog naroda“, upozorava za Božanstvenu komediju doc. dr. sc. Tado Jurić, politolog i povjesničar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je proveo istraživanje o iseljavanju naših građana u Njemačku, a koje govori da su se iselili zbog nesređenih institucija, nesposobnih i korumpiranih političara, loših uvjeta na tržištu rada, pravne nesigurnosti….

> (VIDEO) Dr. sc. Tado Jurić o iseljavanju: ‘Od kada je nastala Hrvatska ona je ortački upravljana, 40% se više nikad ne želi vratiti’

> Silvana Oruč Ivoš: Iz Hrvatske se sve više iseljava, a državna administracija buja

> Njemački ured za migracije objavio: U dvije godine u Njemačku uselilo 110.526 Hrvata!

Božanstvena komedija ovaj se put pozabavila hrvatskim iseljeništvom. Prema podatcima Svjetske banke doznake naših iseljenika u jednoj godini u Hrvatsku iznose milijardu i pol američkih dolara, što čini tri posto hrvatskog BDP-a. Od 1991. do 2011. hrvatsko iseljeništvo je u Hrvatsku poslalo 100 milijardi eura.

Hrvatsku je od 2013. godine do danas napustilo više od 300.000 Hrvata. Pretežito su to osobe koje su odselile u Njemačku. Preko 85 posto iseljenih otišlo je u Njemačku. Došli smo do situacije da je München postao peti hrvatski grad po veličini budući da u Münchenu živi više od 75.000 Hrvata, dok naš peti grad po veličini Zadar nema 80.000 Hrvata. Riječ je pretežito o mladima između dvadesete i četrdesete godine života, koji su bili pretežito zaposleni, iznad 50 posto njih je imalo zaposlenje. Potvrdili smo u istraživanju tezu da ljudi pretežito odlaze zbog nepravde a ne zbog siromaštva”, ističe doc. dr. sc. Tado Jurić.

“Ovim tempom ako se ništa ne promijeni, već za 10 godina ćemo imati milijun stanovnika manje!“, upozorava doc. dr. sc. Jurić.

“Kada smo prešli preko privatizacije i pretvorbe – pljačke stoljeća, kada smo prešli preko lustracije, bojim se da nam se pokušava podmetnuti da prijeđemo i preko ovog egzodusa mladih iz zemlje. Konačno je vrijeme da se probudimo i da pokažemo da se nećemo složiti s još jednom velikom prijevarom hrvatskog naroda.”

“Pred nama je zapravo još jedan veliki val iseljavanja, a to je kada 1. srpnja 2020. kada se ukinu restrikcije za rad Hrvata u Austriji.”, zaključuje doc. dr. sc. Jurić

Božanstvena komedija pokazuje svježe, kreativno lice Crkve, otvorene razgovore o različitim društvenim temama, a elementi satire kojima je emisija biti protkana nisu usmjereni na ismijavanje osoba, nego na ismijavanje određenih ideja koje urednički trio smatra štetnima.

Božanstvena komedija, odličan je projekt Laudato TV-a koji okuplja nekolicinu mladih.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr