(VIDEO) Kardinal Vinko Puljić: ‘Brojni kandidati na izborima lažno se predstavljaju Hrvatima’

Foto: Snimka zaslona

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kako se brojni kandidati na izborima lažno predstavljaju Hrvatima kako bi zauzeli njihove pozicije u vlasti te je rekao kako se za Željka Komšića, koji je u dva navrata biran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne zna da se uopće izjašnjava Hrvatom, u intervjuu za Našu TV iz Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znam koliko se on (Komšić) priznaje Hrvatom. Koliko znam, u njegovim dokumentima nije riječ Hrvat, nego nešto drugo, tako da ja ne mogu to smatrati zakonitim”, rekao je kardinal Puljić.

Rekao je kako se brojni kandidati izjašnjavaju kao Hrvati te da je to na izborima “vrlo uočljivo”.
Komšić je u dva navrata biran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uglavnom glasovima Bošnjaka zbog čega su prosvjedovale hrvatske stranke. On je najavio ponovnu kandidaturu za mjesto hrvatskog člana BiH na općim izborima koji će se održati u jesen ove godine.

Vrhbosanski nadbiskup kritizirao je i građane koji ne izlaze na birališta na izborima.
Govoreći o Daytonskom mirovnom sporazumu, kardinal Puljić je istaknuo kako je bio na štetu Hrvata, jer je podijelio BiH i ozakonio etničko čišćenje, te nije osigurao jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostovanje kardinala Puljića na Našoj TV pogledajte u cijelosti:

Podsjetimo, vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić pozvao je u u petak u poruci povodom Uskrsa na izgradnju Bosne i Hercegovine kao zemlje blagostanja i napretka, a ne zemlje nereda i kriminala iz koje odlazi sve veći broj mladih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi trebamo zemlju blagostanja i napretka, a ne zemlju nereda i kriminala. Naša se politička orijentacija od one devijantne mora okrenuti u moralnu, od one otimačke, pohlepne i lakome mora postati skromna, savjesna i transparentna”, rekao je kardinal Puljić.

Pri tome je pojasnio kako je najvažnije preobraziti se u “skromno, čestito i radino društvo” te upozorio na velike socijalne razlike u društvu i nepravdu, što je najčešće razlog odlaska mladih ljudi.

“Naš pomladak odlazi i nepovratno se seli u druge zemlje, a nitko se ne smatra odgovornim za to. Međutim, očita je nestabilnost i napetost na svim poljima našega života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude, štoviše potiče ih da bježe iz vlastite zemlje”, dodao je vrhbosanski nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uskrsnoj poruci kardinal Puljić je istaknuo i kako BiH sve više izjedaju pojave korupcije, problema u zdravstvu, manipuliranja školstvom te urušavanja sudstva i zakazivanja ekonomije i proizvodnje.

“Dok god se bude potkradalo ovu zemlju, a ne izgrađivalo i dok god se bude pljačkalo zajedničko dobro, a ne čuvalo i razvijalo, bit ćemo jedni drugima sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji nepravedno stječu i onih od kojih se otima, postat će razlogom trajne nestabilnosti ove zemlje”, ocijenio je kardinal Puljić i pozvao sve da se ujedine u borbi protiv zla te pobjedu dobra.

“Ne bojmo se života, nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju! Ne plašimo se svoje zemlje, svoje grude, svoje majke – jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti i žrtvovati”, poručio je u uskrsnoj čestitki vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.