(VIDEO) Obnovljen atrij Kneževa dvora u Dubrovniku – pogledajte kako izgleda nakon tri godine zahtjevnih radova!

Foto: snimka zaslona

Nakon tri godine završena je rekonstrukcija atrija Kneževa dvora u Dubrovniku, te je tim povodom u srijedu predstavljen cjelokupni proces rekonstrukcije kao i kratki video svim zainteresiranima. Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković kazala je kako je ovo bio jako kompleksan i zahtijevan rad velikoga broja ljudi, te su uz rekonstrukciju morali biti otvoreni i za posjetitelje, kao i za Dubrovačke muzeje. U rekonstrukciju je uloženo 13 milijuna kuna kroz tri faze, radove je izvodila zajednica ponuditelja, uz glavnog projektanta Željka Pekovića, a cijeli projekt se odvijao uz nadzor Konzervatorskog odjela, piše Dubrovniknet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Obnova je trajala tri godine, a projektna dokumentacija bila je izrađena još 2012. godine, obuhvat atrija Kneževa dvora započela je u prosincu 2015. Radovi su se odvijali u tri faze, uz veliki tim sudionika. Radove je izvodila zajednica ponuditelja „SPEGRA INŽENJERING“ i tvrtka „NEIR“, glavni projektant je bio Željko Peković, a projektantski nadzor konstrukcije vodio je Blaž Gotovac, dok je koordinaciju svih sudionika i aktivnosti vezanih za projekt rekonstrukcije atrija Kneževa dvora, ispred Zavoda za obnovu kao investitora vodio Andrija Tolja – kazala je Carević Peković, koja je dodala kako je nedovoljno istražena problematika pojedinih konstruktivnih elemenata dovela i do istraživačkog karaktera.

Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je Dubrovnik primjer očuvanja kulturne baštine. Dodao je i kako će 2018. godina ostati zapamćena u obnovi spomeničke baštine jer će biti obnovljeni Knežev dvor, uskoro i Biskupska palača, a biti će završena i sanacija kanalizacije u staroj gradskoj jezgri. Napomenuo je i kako će ove godine biti donesena odluka kako i na koji način će se sanirati Orlandov stup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnova Kneževa dvora započela je u prosincu 2015. godine, a kako su radovi trajali tako se početni projekt morao prilagođavati zbog kompleksnosti, nedovoljno istražene problematike, ali i zbog novih saznanja i nepredviđenih otkrića. Tijekom 2016. godine, do 1. lipnja, dovršena je prva faza radova na rekonstrukciji atrija koja je obuhvaćala radove sanacije temelja i podtemeljne zone atrija. Tijekom druge faze radova na rekonstrukciji izvedena je sanacija svih stupova prizemlja uključujući ugradnju zatega te popločenje poda atrija, sanacija dijela stupova kata – sjeverno pročelje atrija, te preostali konzervatorsko-restauratorskih radovi. Treća faza obnove bila je vezana za kat Kneževoga dvora, radilo se na stupovima kata. – Prve dvije faze bile su temelji, a onda smo išli na kat i krovnu taracu. – objasnila je Carević Peković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.