(VIDEO)Papa Franjo u Fatimi proglasio svetima blaženu Jacintu i Francisca

Foto: snimka zaslona

Danas se obilježava 100. godišnjica Gospina ukazanja. Tomu je, 1917. svjedočilo dvoje pastira vidjelaca, Francisco i njegova sestra Jacinta, preminuli vrlo mladi od španjolske gripe, a danas ih je, na Misnom slavlju papa Franjo proglasio svetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misno slavlje prenosio je uživo Vatikanski radio.

Treća vidjelica, Lucia, umrla je 2005. u 97. godini. Postupak njezine beatifikacije je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospino ukazanje dogodilo se prije točno 100 godina. Ukazanja su se pojavila u šest navrata od svibnja do listopada 1917. Jacinti, Franciscu i njihovoj rođakinji Luciji, starima od 7 do 10 godina. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri “tajne” koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u povijesti 20. stoljeća.

> (FOTO, VIDEO) Papa Franjo je stigao u Fatimu

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika, stiglo je i 2000 novinara, 2000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju čudesnom ozdravljenju. Franjo je papa koji je došao u Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI., na 50. godišnjicu ukazanja 1967.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo molio je u petak navečer ispred crkve u Fatimi zajedno s 400.000 hodočasnika i u poruci mira pozvao ih da mu pomognu “srušiti sve zidove”.

Nakon dolaska u Kapelu ukazanja, u središtu fatimskog svetišta dugo je molio pred kipom fatimske Gospe, u potpunoj šutnji koju je poštovalo vjerničko mnoštvo, neki sa suzama u očima, a neki stišćući krunicu na prsima.

“Za svijet, molim za slogu svih naroda”, rekao je na portugalskom izgovarajući naglas molitvu u kojoj je upozorio da se “Jaganjčeva krv i danas prolijeva u svim ratovima koji uništavaju svijet u kojemu živimo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.