(VIDEO) Večeras na HTV1 počinje Vrdoljakova serija ‘General’ o generalu Gotovini

Foto: snimka zaslona

Dugoiščekivana serija Antuna Vrdoljaka „General“, o životu hrvatskog generala Ante Gotovine, 9. prosinca stiže na male ekrane. Sljedećih ćemo osam ponedjeljaka na Prvom programu od 21 sat pratiti biografsku ratnu dramu utemeljenu na knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbudljiva i potresna priča o životu i ratnom putu jednog od mnogih junaka Domovinskog rata snimana je četiri i pol mjeseca na brojnim lokacijama – od Velebita, preko Knina, Livna, Šepurine, Zadra, Francuske do Zagreba. Serija je snimana istodobno s filmom, a sada će gledatelji HRT-a moći vidjeti „širu sliku“. Film je prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje je ekipa HRT-a razgovarala s glavnim protagonistima.

Najviše ih je, dakako, zanima glavni lik, kojeg tumači naša holivudska zvijezda Goran Višnjić.

– Koliko god projekata radili u Americi, ipak kad se vratite doma, pogotovo u Šibenik, ti si mali Goran, neki tamo iz šibenskog kazališta itd… Ima nekih starijih od vas, nekih koji su vam bili mentori u vašim karijerama. Evo moj pokojni profesor Lonza, žao mi je da ovo nije uspio vidjeti – jer ovo je bilo nešto o čemu smo uvijek pričali – teška rečenica koju treba napraviti da djeluje prirodno i elokventno. Kad radite na svom jeziku, na tematici koja je zahtjevna i velika i na jednom liku koji još uvijek postoji, koji je živ, velika je odgovornost, kazao je Višnjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda baš prilog iz emisije „Puls“ Naš čovik najbolje dočarava Goranov osjećaj kad se vrati u rodni grad…

Višnjić: Ovo mi je bio uvjerljivo najteži projekt u karijeri

Goran priznaje kako mu je ovo bio uvjerljivo najteži projekt u karijeri:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći projekt na kojem sam ikad radio u životu. Tu smo radili četiri mjeseca, nisam se nikad u životu ovoliko pripremao. Sama količina teksta, dijaloga, monologa – vidjet ćete u seriji, tu nema improvizacije, mora biti točno onako kako je napisano. Mislim da sam jako zadovoljan, ustvrdio je glavni Višnjić, koji je uoči snimanja priznao kako ima veliku tremu:

– Imam strašnu tremu, najveću ikad u životu. Onu s Hamletom s 21 godinom mogu usporediti s tim, za mene je Gotovina apsolutni pojam, heroj, priznao je dan uoči početka snimanja Višnjić naglasivši da je za cijelu ekipu ovo jako emotivan projekt.x

Novu filmsku romansu s Višnjićem je, kao televizijska novinarka Vesna imala Nataša Janjić, koja ne skriva riječi hvale za njegovu američku disciplinu, šarm, karizmu i talent koji samo rastu. Redatelju i scenaristu Antunu Vrdoljaku nije bilo teško pronaći motivaciju za ovaj projekt:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Motiv za snimanje dramske TV serije i filma „General“ osjetio sam i kao osobni dug da se zabilježi vrijeme kojem dugujemo jako mnogo; a to je Domovinski rat. Nisam mogao podnijeti da su se utrkivali tko će ga prije izdati, predati, to je bila nepravda prema čovjeku. Ali i naivnost, želja da možete pomoći obrani Ante Gotovine u Haagu – ali to je glupost, niti su oni gledali niti sam mu mogao pomoći, kazao je Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.