Violinist Stefan Milenković otvara Samoborske glazbene jeseni

Violinist Stefan Milenkoviću i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića, otvorit će ovogodišnje 39. izdanja Samoborskih glazbenih jeseni koje će se održati od 4. do 17. listopada, rečeno je na današnjoj konferenciji u Samoboru gdje je najavljen i program ovogodišnjeg festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjetnički voditelj Srećko Bradić, voditeljica programa “Marimbe Weeka” Ivana Bilić i izvršna producentica Renate Glojnarić istaknuli su da ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni nude nova glazbena nadahnuća i izvedbe vrhunskih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva, te promiču mlade glazbenike, skladatelje i nove skladbe, navodi se u priopćenju Samoborske glazbene jeseni.

Prvi tjedan festivala bit će u znaku 3. međunarodnog skladateljskog natjecanja “New Note” pa će tako Arditti Quartet, nakon samostalnog nastupa 6. listopada, već 7. listopada izvesti nagrađene skladbe “String Quartet”, “Brama Van Campa”, te “Edge” Shoichia Yabuta.

Nastupit će i prošlogodišnji dobitnik nagrade grada Samobora i HDS-a Ivan Mučić, a publici će se predstaviti Jelena Očić, Jose Gallardo, Dzafer Dzaferi, Catalin Desaga, Pierre Henri Xuereb i Petrit Ceku, te Zagrebački gitarski trio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dio 39. Samoborskih glazbenih jeseni bit će i u znaku radionica i koncerata “Marimba Weeka” pod vodstvom Ivane Bilić, na kojima će nastupiti najznačajnija udaraljkaška imena.

Početak drugog tjedna pripada mladim glazbenicima i natjecanju “Ferdo Livadić”. Osmero izabranih mladih glazbenih umjetnika svoje će recitale izvesti 12. i 13. listopada, dok je dodjela nagrada za najbolju umjetničku osobnost i najbolju izvedbu djela hrvatskog autora predviđena 14. listopada.

Tada će i prošlogodišnji pobjednik natjecanja Aljoša Jurinić, uz Cantus Ansambl praizvesti skladbu “Koncert za klavir i komorni orkestar” Dubravka Detonija, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnji pobjednik natjecanja dobit će nagradu sponzora Hypo-Alpe-Adria banke i pet koncerata na različitim festivalima.

Završnica 39. Samoborskih glazbenih jeseni pripast će koncertima Martine Zadro i Lane Bradić, Samoborskim gudačima i učenicima i profesorima samoborske Glazbene škole “Ferdo Livadić” te zboru Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Tončija Bilića.

U sklopu programa bit će održana i Radionica glazbene kritike koju će voditi glazbeni kritičar Trpimir Matasović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator 39. Samoborskih glazbenih jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji hrvatski predsjednik Ivo Josipović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, grad Samobor, Hypo-Alpe-Adria banka i Croatia osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.