Vojni biskup Jure Bogdan za “Pume” služio misu: Misom želimo ujediniti cijelu brigadu – one koji su danas ovdje i one kojih nema među nama

Foto: Varaždinska biskupija

Povodom 25. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade “Puma”, danas je u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu, biskup Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, predvodio je svečano misno slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zajedništvu s mons. Bogdanom slavili su, domaćin, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, župnik Svetih Fabijana i Sebastijana vlč. Josip Đurin, vlč. Ivica Horvat, kapelan Policijske kapelanije svetoga Jurja mučenika Policijske uprave varaždinske, te ostali svećenici iz Varaždinske biskupije i šire.

Varaždinski biskup na početku mise je rekao da “svetom misom želimo ujediniti cijelu brigadu, one koji su danas ovdje, kao i one kojih nema među nama – upravo je sveta misa trenutak kada se cijela Crkva susreće, mi na Zemlji i oni koji su otišli prije nas. Sjećamo se stoga svih koji su dali svoje živote za našu domovinu”, poručio je mons. Josip Mrzljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Jure Bogdan je naglasio kako smo ujedinjeni u molitvi za potrebe, kako duhovne tako i tjelesne, za našu domovinu i sve nas. U homiliji vjernicima biskup Jure Bogdan je članovima Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma” čestitao 25. obljetnicu od utemeljenja. Podsjetio je na početke, na ratni vojni put, junaštvo i žrtvu članova varaždinske brigade.

“Vi živi sudionici najbolji ste govor i svjedočanstvo ljubavi i žrtve svih članova brigade za obranu naše hrvatske domovine. U ovoj svetoj misi dragom Bogu zahvaljujemo za svoju zemaljsku domovinu. Istovremeno preporučujemo dobrome Bogu sve one koji su bili s nama u obrani domovine, a preselili su se u vječnost, bilo u ratu, bilo poslije rata. Bog ljubavi i milosrđa neka ih obdari vječnim blaženstvom u nebu”, rekao je mons. Bogdan.

Foto: Varaždinska biskupija

“Jučer su bili najkraći dan i najduža noć u godini. Današnji dan je za nijansu duži od jučerašnjega. Naoko ništa posebno, to se događa svake godine, ali uvijek uoči Božića. Stari Rimljani su to dobro znali i to će neizravno i bitno odrediti slavljenje Isusova rođendana. Prvi spomen slavlja Božića na 25. prosinca seže u 380. godinu zahvaljujući govorima svetoga Grgura iz Nise. Dijeli nas još nekoliko dana od blagdana Božića, svetkovine Isusova rođenja. Nitko u Svetome pismu nije zabilježio datum i dan Isusova rođenja. U Betlehemu su pastiri sa svojim stadima bili na otvorenom kada su anđeli navijestili Isusovo rođenje. Bilo je toplije vrijeme, možda proljeće ili rana jesen. U Betlehemu su zime u ovo doba hladne, jer grad je smješten na 780 metara nadmorske visine. Kada su kršćani Milanskim ediktom dobili slobodu u Rimskome Carstvu 313. godine, počeli su graditi crkve i otvoreno slaviti kršćanske blagdane. Kršćani su smatrali od samih početaka da je bitna i temeljna istina naše vjere da se Isus rodio. Budući da nisu znali točan datum, počeli su na razne datume slaviti Njegov rođendan. Blagdan nepobjedivog Boga Sunca Rimljani su slavili 25. prosinca. Slijedom astronomskih pokazatelja slavili su pobjedu svjetla nad tamom, što je upravo započelo jučer, najkraći dan i najduža noć. Već sljedeći dan je malo dulji. Sunčeva svjetlost osvaja tamu, dan pobjeđuje noć. Dan pobjede svjetla slavili su, dakle, Rimljani 25. prosinca. Budući da je u Svetome pismu Mesija – Krist Isus više puta nazvan Mladim suncem s visine, Suncem pravde, kršćani su blagdan Kristova rođenja stavili na taj veliki poganski blagdan. Dok razmišljamo o datumu ustanovljenja “Puma”, 23. prosinca, u danu kada svjetlo polagano osvaja tamu, promatramo i pronalazimo stanovitu simboliku. Kada ste osnovani, agresorska tama nadvila se nad tek osnovanom samostalnom hrvatskom domovinom. Osnutak “Puma” i drugih gardijskih brigada, uspostava i konsolidiranje hrvatskih postrojbi za obranu domovine, sve više su osvajale tamu i obećavale svjetlo slobode cijelom jednom narodu. Pobjeda svjetla nad tamom bljesnula je u cijeloj domovini kada su pripadnici 7. gardijske brigade postavili 4. kolovoza 1995. godine hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi”, rekao je u propovijedi biskup mons. Jure Bogdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Varaždinska biskupija

Na svetoj misi su uz predstavnike vojske i policije, predstavnike civilne lokalne vlasti i predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prisustvovala dvojica ministara; potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.