Za kraj fašnika ponovno “Žive slike” u Muzeju grada Zagreba

Posljednjeg vikenda fašnika 1. i 2. ožujka Muzej grada Zagreba i ove godine organizira tradicionalno muzejsko događanje “Žive slike”, nekomercijalni i edukativni muzejski projekt u sklopu kojega se djelatnici Muzeja i njihovi prijatelji i kolege iz susjednih institucija kostimiraju u povijesne likove iz prošlosti Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je nakon 15 godina održavanja već postao dio tradicije toga muzeja, a organiziran je po uzoru na slično događanje koje su Zagrepčani priređivali krajem 19. stoljeća.

Djelatnici Muzeja, uz prijatelje i kolege iz susjednih institucija tom se prigodom kostimiraju u povijesne likove iz prošlosti Zagreba te u prvom licu tumače osobnu i povijest grada u vremenu u kojem je određeni lik živio. Sve se događa u prostoru Muzeja grada Zagreba, odnosno u stalnom postavu koji ilustrira gradsku povijest od srednjeg vijeka do 20. stoljeća.

S posjetiteljima razgovaraju i povijesna događanja tumače kralj Bela IV., barunica Rauch, gradonačelnik Mošinski, gradski stražar, gradski sudac Adam Balogh, prva kondukterka Paula Landsky, nogometaši HAŠK-a, dama sa Savskog kupališta i drugi. Neki od likova koji će ove godine razgovarati s posjetiteljima su i zagrebačka ljepotica Štefica Vidačić koja je 1926. u hotelu Esplanade izabrana za Miss Jugoslavije, a 1927. godine u Berlinu za Miss Europe; nadbiskupski nadvrtlar Franjo Serafin Koerbler koji je na poziv zagrebačkog nadbiskupa Juraja Haulika iz Beča stigao u Zagreb – u Beču je uređivao park Schoenbrun, a u Zagrebu se brinuo za park Maksimir i biskupski povrtnjak; vlasnica jednoga od najreprezenativnijih ljetnikovca s kraja 19. st. Vile Olge Olga Mlinarić na adresi Rim 84 na zagrebačkom Bukovcu, te poznati izumitelj i suvlasnik tvornice za proizvodnju grafitnih mehaničkih olovaka i pisaćeg pribora Slavoljub Penkala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrepčani će se imati prilike “družiti” i s tajnicom Odbora zagrebačkih gospođa za ratnu pripomoć u vrijeme Prvog svjetskog rata Klotildom Cvetišić, te liječnikom Božidarom Špišićem, koji je vlastitim sredstvima 1908. u Zagrebu osnovao prvi ortopedski zavod na jugoistoku Europe, kao i sa Šandorom Aleksanderom, trgovcem i mecenom koji je bio zagrebački gradski zastupnik i predsjednik trgovačkog društva Merkur (od 1910).

Ove godine sudionici “Živih slika” najavljivat će i izložbe planirane za 2014.: “Maksimir – povijest i kvartovski simboli”, “Filmski grad – tvornica snova”, “Vrijeme giganata: Zagrebačka industrijska baština 1945.–1990.”, te izložbu o stotoj godišnjici početka Prvog svjetskog rata.

Događanje je za sve posjetitelje besplatno. Prošle godine “Žive slike” u Muzej grada Zagreba u dva su dana privukle više od pet tisuća posjetitelja. Više informacija o dodađanju dostupno je na mrežnoj stranici: http://www.mgz.hr/hr/muzejski-programi/zive-slike/.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.