Mogu li matične stanice zaliječiti slomljena srca?

U Londonu je započelo dosad najveće istraživanje matičnih stanica koje uključuje bolesnike koji su doživjeli srčani udar. Ispitivanje, koje će uključivati 3000 bolesnika u 11 europskih zemalja, trebalo bi pokazati može li ta terapija smanjiti stope smrtnosti i popraviti oštećeno tkivo nakon srčanog udara, prenosi BBC.

Svi će bolesnici primati standardnu terapiju za proširenje suženih arterija, koja uključuje umetanje stenta, posebne cjevčice. Pored toga, polovici će bolesnika iz koštane srži biti izvađene matične stanice i ubrizgane u srce.

To će se napraviti u roku od nekoliko dana od srčanog udara.

„Fantastično je biti dio ovoga,“ rekao je Neal Grainger, 54, iz Essexa, koji je bio prvi bolesnik liječen na taj način u Velikoj Britaniji.

Najveći ubojica u Velikoj Britaniji

Dobio je infuziju matičnih stanica iz koštane srži u bolnici London Chest nekoliko dana nakon srčanog udara kojeg je doživio prošlog mjeseca.
„Čudno je kad ti nešto izvade iz tijela i onda to vrate, ali nadam se da će pomoći i meni i mnogim drugima.“

Kardiovaskularne bolesti najveći su ubojica u Velikoj Britaniji.

Tijekom srčanog udara, masni plak uzrokuje krvni ugrušak unutar arterije, čime sprečava dolazak kisika u srčani mišić i ostavlja ožiljkasto tkivo.
Iako sve više bolesnika preživljava srčane udare, oni ih mogu znatno oslabiti zato što je srčani mišić nakon toga trajno oštećen.

Nakupljanje tekućine u plućima drugi je problem i bolesnici često doživotno moraju uzimati lijekove.
Dosad su provedeni deseci manjih ispitivanja s matičnim stanicama za liječenje bolesnika koji su doživjeli srčani udar.

‘Ispitivanje za konačne odgovore’

Analiza koju je 2012. provela organizacija Cochrane ukazuje na to da liječenje omogućuje „skromno poboljšanje“.
Ali mnoga su ispitivanja uključivala tek mali broj bolesnika.
„Ovo je ispitivanje za pronalaženje konačnih odgovora,“ rekao je prof. Anthony Mathur, direktor kardiologije u Fondu Barts Health britanske nacionalne zdravstvene organizacije i glavni ispitivač u ovom ispitivanju.
„Nakon 15 godina istraživanja sada ćemo imati jasan odgovor. Nadamo se da ćemo pokazati kako injekcija matičnih stanica može smanjiti broj ljudi koji umiru od srčanog udara za 25%.
„Ako bude djelovalo, to će otvoriti cijelu novu granu medicine i omogućiti bolesnicima koji su doživjeli srčani udar potpuno novu terapiju.“
Nije posve jasno kako bi matične stanice iz bolesnikove koštane srži mogle pomoći popraviti njihovo srce.
Desetljećima se već uspješno koriste odrasle matične stanice donora kod presađivanja koštane srži, ali u toj situaciji radi se o zamjeni iste vrste stanica.
Očekivati da te stanice prežive u srcu i transformiraju se u specijalizirane srčane stanice veliki je izazov.

‘Moglo bi uštedjeti novac sustavu zdravstvene skrbi’

Jedna je teorija da bi mogle otpustiti kemijske signale koji pospješuju aktivnosti vlastitih matičnih stanica srca.
Bolnice University College u središnjem Londonu i King’s College u južnom Londonu dva su centra u Britaniji koja sudjeluju u ispitivanju.
Ispitivanje uključuje i bolnice u drugim velikim europskim gradovima kao što su Pariz, Frankfurt, Barcelona, Milano i Kopenhagen.

John Martin, profesor kardivaskularne medicine na Sveučilišnom koledžu u Londonu i pridruženi profesor medicine na Yaleu, kaže: „Ovo ispitivanje nema potporu farmaceutske industrije zato što tu za nju nema zarade. Ne možete patentirati bolesnikove vlastite stanice.
„Tako da bi ova terapija mogla ne samo spasiti živote već i uštedjeti novac sustavu zdravstvene skrbi“.

Ispitivanje pod nazivom BAMI (od eng. bone acute myocardial infarction), dobilo je gotovo 5 milijuna funti od Europske komisije.
Rezultati će biti objavljeni za pet godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/bbc
Photo: narod.hr