Zadnja večer FRKA festivala zatvorena sjajnom filmskom projekcijom

Posljednji dan prvoga izdanja Festivala radosne kulture protekao je u znaku društvenih tema. Kao i obično, potpuno ispunjena dvorana Gradske knjižnice i čitaonice slušala je predavanje o konzervativizmu, koje je održao dr. Vice John Batarelo iz udruge „Vigilare“ iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor na dvostruko pitanje iz naslova predavanja „Je li Hrvatska konzervativna (i što ako jest)?“ donesen je u formi dinamične prezentacije o konzervativizmu kao prije svega kulturnome i civilizacijskom usmjerenju, nevezanom za uobičajeno određenje u našim lokalnim političkim podjelama na lijevo i desno. Počevši od kritike Francuske revolucije koja je težila rušenju svega do tad postojećeg, engleski je političar i pisac Edmund Burke definirao pojam konzervativizma kao ideje koja svijet čini stabilnim i onoliko pravednim koliko je to moguće, s obzirom na ograničenja ljudske naravi.

frka4
Onkraj ideologija koje su obilježile dvadeseto stoljeće u kontinentalnoj Europi, konzervativizam je predstavljao osnovu prosperiteta anglosaksonskih zemalja, temeljenu na minimalnom uplitanju države u život građana, što manjeg državnog aparata, te rješavanju svih problema građana Na najnižoj mogućoj razini. Predavač je naglasio nužnost da se konzervativizam u našoj sredini umjesto ružne i jeftine etikete za neistomišljenike etablira kao legitimni pogled na svijet, jer je ionako imanentan velikoj većini hrvatskih građana.

Nakon predavanja uslijedila je vrlo živa i zanimljiva rasprava o nekim praktičnim aspektima borbe protiv konzervativizma u Hrvatskoj, koja stoji na putu demokratizacije i modernizacije državne uprave i gospodarstva, kao i u promjeni paradigme u kojoj se politika i političari doživljavaju iznimno negativno, ali su pritom u središtu pozornosti kako medija, tako i tzv. običnoga ghrađanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film „Otok“ ruskoga režisera Pavela Lungina

Festival je zatvoren projekcijom višestruko nagrađivanoga filma „Otok“ ruskoga režisera Pavela Lungina u župnoj crkvi svetog Roka. Dvjestotinjak gledatelja, očevidno žednih kvalitetnog kino-programa, svjedočilo je slojevitoj i nesvakidašnjoj priči o čovjeku čiji je cijeli život obilježen ubojstvom koje je počinio u ratnom vihoru. Iako je tijekom života postao pravoslavnim monahom i čudotvorcem, glavni junak ne uspijeva razriješiti pitanje krivice za svoj grijeh. Rješenje se nalazi u nesebičnome davanju sama sebe bez ostatka, koje donosi toliko očekivano smirenje i katarzu.

frka3
Festival radosne kulture pokazao se kao pun pogodak virovitičkih volontera: uz iznimno posjećene događaje, već je svojim prvim izdanjem ostavio duboki trag na kulturnoj sceni grada, pokazavši da prave publike za kulturne sadržaje ima na pretek, samo joj treba ponuditi kvalitetne sadržaje i pozitivne poruke. Radujući se najavi drugog izdanja FRKE za godinu dana, s nestrpljenjem očekujemo nova ugodna iznenađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.