Židovi danas počinju slaviti Hanuku

Menorah, reljef u Vrtu Ruža, Jeruzalem

Židovi danas počinju slaviti Hanuku – blagdan svjetla, jedan od najvećih židovskih blagdana. Židovski vjernici će večeras zapaliti prvu od osam svijeća u svijećnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim se blagdanom spominje na događaj iz 164. pr. Kr. kada je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram.

Helenistički kralj Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

S tim je događajem povezano čudo svjetiljke koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Radilo se o jedinoj netaknutoj bočici maslinovog ulja koja je nosila pečat Velikog svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Količina pronađenog ulja je bila dovoljna tek za jedan dan gorenja u hramskom svijećnjaku, ali dogodilo se čudo i ulje je trajalo osam dana, koliko je bilo potrebno da bi Hram ponovo posveti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.